Франция "носи значителна отговорност" за позволяването на геноцида в Руанда и все още отказва да признае истинската си роля в ужаса от 1994 г., се казва в доклад, поръчан от Кигали, публикуван днес, съобщава "Франс прес".

"Нашето заключение е, че френското правителство носи значителна отговорност за позволяването на предвидим геноцид", заключава докладът в обем от близо 600 страници за ролята на Франция в погрома, при който около 800 000 души бяха избити между април и юли 1994 г.

Франция помогнала на заподозрени за геноцида в Руанда през 1994 г. да избягат

Франция помогнала на заподозрени за геноцида в Руанда през 1994 г. да избягат

Кигали винаги е твърдял, че Франция е подкрепяла хуту

Дългогодишното разследване на американската адвокатска кантора Levy Firestone Muse посочва, че Франция е знаела, че предстои геноцид, но е останала "непоклатима в подкрепата си" за своите руандийски съюзници, дори когато планираното изтребление на малцинството тутси е станало ясно.

Докладът, поръчан от Руанда през 2017 г., не е открил доказателства за френски официални лица или персонал, които пряко да са участвали в избиването на тутси.

Но той отхвърли твърдението, че Франция е била "сляпа" за задаващите се кланета, заключение, достигнато наскоро от френски историци, поръчано от президента Еманюел Макрон за проучване на същите исторически събития.

Франция осигури достъп на изследовател до архивите на Митеран за Руанда

Франция осигури достъп на изследовател до архивите на Митеран за Руанда

В случая с Митеран, който почина през 1996 г., документите трябва да бъдат достъпни през 2021 г.

Тези констатации, публикувани през март, посочиха, че Франция носи "огромни отговорности" по отношение на геноцида и призна "провал" от нейна страна, но няма съучастие в убийствата.

Разследването, възложено от Руанда, изтъква, че Франция "е била незаменим сътрудник в изграждането на институциите, които ще станат инструменти на геноцида".

"Нито едно друго чуждестранно правителство не е знаело опасностите, които са представлявали екстремистите в Руанда, и даде възможност на тези екстремисти... Ролята на френското правителство беше изключителна. И все пак то все още не е признало тази роля или да се е изкупило за нея", се посочва в доклада.

Ердоган обвини Франция за геноцида в Руанда

Ердоган обвини Франция за геноцида в Руанда

Очевидно е кой уби 800 000 души в Руанда преди 25 г.

Той също така обвини Франция, че възпрепятства разследването му, отказвайки да предаде критично важни документи, посочиха разследващите.

Франция се сблъсква от години с обвинения, че не е направила достатъчно, за да спре убийствата и въпросът отрови отношенията между двете страни.

Президентът Пол Кагаме, който управлява Руанда скоро след геноцида, приветства неотдавнашното френско разследване като "важна стъпка към общото разбиране на случилото се".

Хуту решават "проблема тутси" - 20 г. от геноцида в Руанда

Хуту решават "проблема тутси" - 20 г. от геноцида в Руанда

При подготовката на касапницата в предавания по радиото ги наричат "хлебарки и червеи"