Президентът на Турция Реджеп Ердоган обвини Франция за геноцида в Руанда през 1994 г., при който бяха избити стотици хиляди хора, информират медии.

"Очевидно е кой уби 800 000 души в Руанда преди 25 г., това е Франция", обяви Ердоган и добави, че "тези, които създават проблеми с твърденията за така наречения Арменски геноцид, конкретно Франция, не ги е грижа за истината".

Доклад от 2017 г. на базираната във Вашингтон кантора Cunningham Levy разкрива, че представители на френските власти са съучастници в геноцида срещу малцинството тутси в Руанда. Те са доставили оръжия на най-голямата етническа група хуту. Докладът е поискан от правителството на африканската страна.

Коментарът на Ердоган е в отговор на организираните от френския лидер Еманюел Макрон мероприятия по повод Арменския геноцид.

"Когато копаем по-надълбоко в геноцидите, кланетата и нарушенията на правата на човека, ние виждаме същите държави, които вдигат шум за демокрация и свобода", каза Ердоган на симпозиум за архивите и историческите изследвания в столицата Анкара.

"Тези, които поучават Турция за правата на човека, демокрацията, арменския въпрос и борбата срещу тероризма, всички имат кървава история", продължи той.

Ердоган отбеляза, че няма група или държава, която да докаже твърденията за арменския въпрос чрез архивни доказателства.

Турският лидер подчерта, че турските архиви за събитията през 1915 г. са достъпни напълно. Той призова арменците и трети страни да направят същото.

По-рано този месец Макрон обяви 24 април като ден за отбелязване на събитията през 1915 г.