Топ административният съд на Франция постанови, че изследовател може да проучи архивите на бившия президент Франсоа Митеран за геноцида в Руанда през 1994 г. Съдебното решение слага край на продължителна съдебна битка за достъп до архивите, информира АФП.

Държавният съвет обяви, че документите ще позволят на изследователя Франсоа Гране да "хвърли светлина върху дебат, който е от обществен интерес".

Ердоган обвини Франция за геноцида в Руанда

Ердоган обвини Франция за геноцида в Руанда

Очевидно е кой уби 800 000 души в Руанда преди 25 г.

Първата молба на Гране за достъп до архивите на правителството за Руанда за периода 1990-1995 г. е от 2015 г. Но искането е отхвърлено, принуждавайки изследователя да се обърне към съда, който до днес отказваше да изпълни молбата. Законът защитава президентските архиви за период от 25 г. след смъртта на лидер.

В случая с Митеран, който почина през 1996 г., документите трябва да бъдат достъпни през 2021 г.

Много в Руанда обвиняват правителството на Митеран, че е подкрепяло режима Хуту, който е избил 800 000 души, предимно тутци.

UK няма да екстрадира висш военен от Руанда

UK няма да екстрадира висш военен от Руанда

Убийствата приключват

Опазването на държавни тайни трябва да бъде балансирано с интересите за информиране на обществеността за исторически събития, обяви Държавният съвет.

Това е победа за закона, но също и за историята, коментира адвокатът на Гране и добави, че изследователи като него ще имат достъп до архивите на Митеран с цел пълно разбиране на ролята на Франция в Руанда през 1994 г. и 1995 г.