Участниците в Международната конференция за финансиране на икономиката на африканските страни обявиха за приоритет да ваксинират поне 40% от населението на континента срещу коронавирус до края на 2021 г. Това обяви във вторник френският президент Еманюел Макрон на пресконференция след срещата на върха, цитиран от "Ройтерс".

"Необходимо е да се постигне ваксинация срещу коронавирус на поне 40% от африканците до края на годината", каза френският лидер. Той отбеляза, че "пандемията се превърна в санитарен и икономически шок за африканския континент". "Ваксинациите се извършват с бавни темпове. Необходимо е да се осигури масовото производство на ваксини за Африка и в самата Африка" - каза Макрон.

Г-20 попариха отказа от патенти за COVID ваксини и финансирането на СЗО

Г-20 попариха отказа от патенти за COVID ваксини и финансирането на СЗО

Намекват за "доброволно лицензиране и обединяване на патенти", но и това е "недружелюбно" за фармацевтичните компании

Срещата на върха в Африка за помощ в Африка призова западните страни да отменят патентите за коронавирусните ваксини, каза Макрон.

Припомняме, че лидерите на Г-20, най-големите световни икономики подкрепиха "доброволното лицензиране" на патентите за ваксини COVID-19, показват проектозаключенията от срещата на върха, омаловажават натиска на САЩ за освобождаване и по-ранни ангажименти за предоставяне на повече средства на Световната здравна организация.

Проектът на документа, видян от "Ройтерс", изброява ангажиментите на страните от Г-20 и други страни и трябва да бъде приет в петък на Глобалната здравна среща в Рим, едно от най-големите тазгодишни събития за координиране на глобалните действия срещу пандемията.

Проектът, който все още е обект на промени, е резултат от компромис между експерти от страните от Г-20, които остават разделени по отношение на отказа от правата на интелектуална собственост за ваксините COVID-19.

Вместо това лидерите на Г-20 трябва да се ангажират с "обединяване на патенти", което е по-малко радикална мярка за насърчаване на споделянето на патенти. Това все още е "недружелюбен" ход за фармацевтичните компании, каза индустриален експерт, но далеч по-малко екстремен от отказа от патент.

В рамките на патентно обединение, производителите на лекарства доброволно решават да споделят лицензи за производството на своите продукти в по-бедните страни.

В заключенията на срещата се подчертава, че лидерите на Г-20 се ангажират да насърчават "доброволно лицензиране, трансфер на технологии и знания и обединяване на патенти".

От 1 май пристигащите от Африка, Индия, Бангладеш и Бразилия - по нови правила

От 1 май пристигащите от Африка, Индия, Бангладеш и Бразилия - по нови правила

10-дневна карантина