Франция ще продължи с намалението на данъците, както обеща новият президент Еманюел Макрон. Това обяви източник от френското финансово министерство, въпреки предупрежденията на Сметната палата за дупка в бюджета в размер на 8 млрд. евро, съобщава "Ройтерс".

Макрон настоял на правителствено заседание в неделя, плановете за намаляването на данъците на богатите и премахването на местните данъци върху имуществото за 80 процента от плащащите ги, да влязат в сила през 2018 г., посочил източник от министерството, потвърждавайки по-ранни информации във френските медии.

Намесата на президента идва само дни, след като неговият премиер Едуар Филип предложи данъчните съкращения да бъдат отложени за 2019 г., тъй като Франция се опитва да ограничи бюджетния си дефицит.

В тревожен доклад миналия месец от Сметната палата изтъкнаха, че бюджетният дефицит, оставен от правителството на бившия президент Франсоа Оланд, ще доведе до дефицит от 3,2 процента от БВП тази година в сравнение с прогнозата на правителството на Оланд от 2,8 процента.

Макрон обеща да изпълни целта на ЕС от максимум 3 процента бюджетен дефицит през 2017 г. Неговите обещания да намали местните данъци върху имуществото и да бъде ограничен обхватът на данъка върху богатството до имуществото могат да окажат натиск върху приходите през следващите години.

Френски бизнес лидери настръхнаха срещу предложеното отлагане, предупреждавайки, че страната се нуждае от спешни действия по данъчната реформа, за да възстанови конкурентоспособността си.