Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че европейските държави трябва да действат проактивно в условията на надпревара по отношение на ядрените оръжия, след като той изложи стратегията на Франция за ядрените оръжия.

Изказвайки се пред военнослужещи в Париж, Макрон призова страните членки на Европейския съюз да предложат "дневен ред за международен контрол на оръжията".

Той също така е предложил европейците да "не се ограничават до ролята на зрители" в момент, когато съществуващите договори за неразпространение на ядрените оръжия са поставени под въпрос.

"Европейците трябва колективно да осъзнаят, че при липса на правна рамка, те биха могли бързо да се окажат изложени на възобновяване на конвенционална или дори ядрена въоръжена надпревара на тяхна територия", подчерта френският държавен глава.

Макрон посвети голяма част от вниманието си като президент на модернизацията на военната стратегия на Франция и Европа. Той предложи "истинска европейска армия", която да намали зависимостта от САЩ, както и създаването на европейско формирование за военна интервенция извън НАТО, известно като Европейска инициатива за намеса, към която вече се присъединиха 14 европейски държави.

Страховете от международна ядрена въоръжена надпревара намаляха с края на Студената война, но отново се появиха, след като САЩ и Русия се оттеглиха от няколко договора за контрол на оръжията, включително този, който забраняваше ракети с ядрени бойни глави.