Трима души са арестувани от власитите в Малайзия за подозрение в доставка на огнестрелни оръжия на 36-годишен израелец, предава "Ройтерс", позовавайки се на малайзийската полицията.

Мъжът е задържан в хотел в столицата Куала Лумпур.

При ареста си, мъжът е носел чанта, която е съдържала шест пистолета и 200 куршума. Установено е, че той е пристигнал на летището в столицата от Обединените арабски емирства на 12 март. Според властите, израелецът е използвал фалшив френски паспорт. Това заяви пред медии късно вечерта в петък главният инспектор на полицията Разарудин Хюсеин.

При разпита в полицията, мъжът е предал израелския си паспорт. Инспектор Хюсеин допълва, че заподозреният е поръчал оръжията при пристигането си и ги е платил с криптовалута.

Малайзийска полиция не изключва възможността задържаният да е член на израелското разузнаване. Мъжът отрича и казва, че е пристигнал в Малайзия, за да преследва друг израелски гражданин, от семейството му, заради спор.

"Ние не вярваме напълно на този разказ, тъй като подозираме, че може да има друга цел", каза Разарудин, като добавя, че мъжът е отсядал в няколко хотела, докато е бил в Малайзия.

Израелското посолство в Сингапур не е коментирало ситуацията. Малайзия и Израел нямат дипломатически отношения.

Премиерът на Малайзия Ануар Ибрахим не е съгласен с натиска на Запада да осъди "Хамас"

Премиерът на Малайзия Ануар Ибрахим не е съгласен с натиска на Запада да осъди "Хамас"

Ануар: Западните и европейските страни многократно са настоявали Малайзия да осъди "Хамас"

Също са арестувани и трима малайзийци в петък, включително семейна двойка. Те са задържани за седем дни за подозрения, че са доставяли оръжия и са били шофьори на арестувания израелец, казва още Разарудин Хюсеин.

Намерен е пистолет от колата, собственост на двойката, изяснява той.

Властите са засилили мерките за сигурност за краля на Малайзия, премиера Ануар Ибрахим и други високопоставени фигури, понеже са се притеснили за сигурността на страната след ареста на 36-годишния мъж.

Малайзия, като страна с мюсюлманско мнозинство, е твърдо на страната на палестинците и критикува действията на Израел в Газа. Страната до момента е приела над 600 палестински бежанци, според ООН.

През 2018 г. в столицата Куала Лумпур беше застрелян палестински лекар от двама неидентифицирани мъже. Според Хамас, убийството е извършено от израелската разузнавателна служба Мосад. Израел тогава отричат обвиненията.