Малайзия не е съгласна с натиска на Запада да осъди палестинската въоръжена групировка "Хамас" на фона на възмущението от атаката срещу Южен Израел този месец. Това обяви днес премиерът Ануар Ибрахим, съобщава "Ройтерс".

Без да предоставя подробности той посочи, че по време на срещи западните и европейските страни многократно са настоявали Малайзия да осъди "Хамас".

"Казах, че политиката ни е да имаме отношения с "Хамас" от преди и това ще продължи", каза Ануар пред парламента. "Поради това, ние не сме съгласни с напористото им отношение, тъй като "Хамас" също спечелиха в Газа свободно чрез избори и жителите там ги избраха да ръководят."

Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море

Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море

Карта обозначава териториалните претенции на Китай в региона

Малайзия е страна с мюсюлманско мнозинство. Отдавна е явен поддръжник на палестинската кауза и се застъпва за двудържавно решение на конфликта между Израел и палестинците. Тя няма дипломатически отношения с Израел.

Лидери на "Хамас" в миналото често са посещавали Малайзия и са се срещали с нейните премиери. Бившият министър-председател на Малайзия Наджиб Разак през 2013 г. се противопостави на блокадата на Израел над Газа, като премина в палестинския анклав след покана от "Хамас".

47 обвинения в корупция срещу вицепремиера на Малайзия са отпаднали

47 обвинения в корупция срещу вицепремиера на Малайзия са отпаднали

Върховният съд го е освободил от отговорност, но е отказал да му даде пълна оправдателна присъда