Малайзийската полиция разследва връзки между задържан мъж и израелска престъпна група, предаде "Ройтерс".

Разарудин Хюсеин, главен инспектор на полицията, идентифицирал задържания мъж - Шалом Авитан, 36-годишен израелец, който беше арестуван миналата седмица в хотел в столицата Куала Лумпур. В него бяха намерени шест пистолета и 200 куршума.

Медията Times of Israel предава, че Авитан е бил сътрудник на израелска престъпна група и е трябвало да убие член от "семейството".

При задържането си, Авитан е казал на полицията, че е в държавата, защото преследва друг израелски гражданин, но полицията се съмнява в това твърдение и не изключва възможността задържаният да е имал други планове.

Малайзия арестува израелски шпионин

Доставяни са му огнестрелни оръжия от малайзиийски граждани

Припомняме, че израелецът е влезнал в страната с фалшив френски паспорт. При разпита си предава и израелския си паспорт. Полицията подозираше, че Авитан е част от израелското разузнаване.

"Опитваме се да идентифицираме мотив... чудим се защо търси един човек с шест пистолета", каза Хюсеин.

Шалом Авитан е задържан до 7 април и наказанието му, за трафик на оръжия, може да включва бичуване, доживотен затвор или смъртна присъда.

Израелецът е признал, че е заплатил на малайзийска семейна двойка около 2000 долара за шестте пистолета, които са били внесени контрабандно от Тайланд. По случая бяха задържани трима граждани на Малайзия.

Страната ще затегне сигурността по границите и защото тя критикува действията на Израел в Газа. 

Премиерът на Малайзия Ануар Ибрахим не е съгласен с натиска на Запада да осъди "Хамас"

Ануар: Западните и европейските страни многократно са настоявали Малайзия да осъди "Хамас"