Малайзия се отказа от план за изготвяне на закон, насочен към спиране на трансграничното замърсяване на въздуха. Това съобщи нейното министерство на околната днес, позовавайки се на трудности при прилагането му, съобщава "Ройтерс".

Почти всеки сух сезон димът от пожари за разчистване на земя за плантации за палмово масло и целулоза и хартия в Индонезия покрива голяма част от региона. Това води до безпокойство за общественото здраве, както и до смущения в пътуванията и туристическия бизнес. Екологични групи смятат, че държавите трябва да приемат закони, за да преследват компаниите за плантации в чужди държави, за които се подозира, че са отговорни за замърсяването на въздуха. Сингапур прие такъв закон през 2014 г., целящ да подведе под наказателна и гражданска отговорност причинителите на смог във въздуха.

Министерството на околната среда на Малайзия обаче заяви в писмен отговор до парламента в понеделник, че няма да продължи със закона, позовавайки се на трудности при прилагането му. "За да се даде възможност за прилагане на законопроект за трансгранично замърсяване на въздуха, ясни доказателства, че трансграничната мъгла произхожда от съседни страни, трябва да бъдат подкрепени с достатъчно данни като карти на местоположението, координати, информация за собствениците на земя и компании, работещи на места, където има пожари", каза министерството.

Ню Делхи, покрит с токсична мъгла, в момента е най-замърсеният град в света

Ню Делхи, покрит с токсична мъгла, в момента е най-замърсеният град в света

Индийската столица има индекс за качество на въздуха от 611

Подобна информация е трудна за получаване, тъй като включваше въпроси на поверителността, сигурността и националния суверенитет, казаха от министерството. Според ведомството дипломатическият подход чрез преговори е по-добър начин за "колективно справяне" с мъглата, идваща през границите.

Индонезия редовно получава критики от своите съседи и екологични групи за това, че не успява да сложи край на пожарите. Страната обещава действия, но замърсяването се връща през почти всеки сух сезон. Миналия месец Малайзия отново призова Индонезия да спре пожарите и също така призова регионалната Асоциация на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН), на която идвете страни са членове, да се заеме с проблема.

Екологичната група Грийнпийс проведе кампания за трансгранични закони за въздуха, като заяви, че те са важни като възпиращо средство и могат да помогнат да се определи кои компании предизвикват пожари.

"Изхождайки от опита на Сингапур, все още никой не е бил глобен или съден, но това не означава, че законът за трансграничната мъгла е бил неефективен, тъй като някои компании са били разследвани съгласно закона за връзки с горски пожари", твърди Хенг Киа Чун, регионален стратег на кампанията на Грийнпийс Югоизточна Азия.

Столицата на Индонезия е обявена за най-замърсения град в света

Столицата на Индонезия е обявена за най-замърсения град в света

Джакарта, която има население от над 10 милиона, регистрира нездравословни нива на замърсяване