С викове "Никога Северна, само Македония", "Предатели", "Българи" и тази вечер няколкостотин граждани се събраха в македонската столица Скопие пред сградата на правителството. 

Това е четвъртият ден на протести срещу френското предложение в преговорите с България за еврочленството на Северна Македония, съобщи МКД.

За разлика от вчерашния протест, днешният протича за момента сравнително спокойно, като гражданите са много по-малко от предишните дни, вероятно заради дъжда. 

Алабаковски изгори и "Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение"

Алабаковски изгори и "Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение"

След като подпали българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля

Участниците отново настояха правителството да отхвърли френското предложение и скандираха срещу полицията на протеста: "Къде ви е достойнството".

След кратко време те тръгнаха към парламента.

Припомняме, че протестът срещу ЕС в Скопие е открито подкрепен от опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и Левица.

По време на вчерашния протест полицейските барикади пред парламента и сградата на правителството бяха пробити, а протестиращите хвърляха всякакви предмети по полицаите. Днес в социалните мрежи редица анонимни профили призовават към насилие.

Протестите стартираха на 2 юли 2022 г. с цел да принудят правителството на Северна Македония да отхвърли предложението на Европейския съюз за започване на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС. Според организаторите приемането на предложението и преговорната рамка в този вид ще доведе до побългаряване на страната.

Управляващата партия СДСМ съобщи, че най-малко 4-ма полицаи са ранени при вчерашните протести.

"В Деня на независимостта на САЩ, в Деня на бореца, видяхме насилието на коалицията Анти-НАТО и Анти-ЕС, водена от Християн Мицкоски и Димитър Апасиев. Вчера обществеността видя опити да се повтори Кървавият четвъртък, т.е. 27 април 2017 г., от политически партии, които имат лоши планове за държавата и нейния народ", се казва в прессъобщението на СДСМ.

СДСМ също така заяви, че ВМРО-ДПМНЕ и Левица се опитват с всички средства да дестабилизират страната, да попречат на процеса на присъединяване към ЕС, като работят за защита на чужди интереси.

"СДСМ, институциите и хората няма да позволят на разрушителните действия на ВМРО-ДПМНЕ и Левица да застрашат бъдещето на страната в ЕС, искат обществото да се върне към изолация и разделение", се казва в прессъобщението на СДСМ.

Протестиращи срещу ЕС в Скопие призовават за насилие

Протестиращи срещу ЕС в Скопие призовават за насилие

ВМРО-ДПМНЕ и Левица са обвинени, че са проруски партии, които изпълняват дневния ред на Москва