Великобритания не може да очаква по-добри отношения с Европейския съюз от тези, които има в момента, когато напусне Общността. Това обяви Малта, която ще е следващият ротационен председател на ЕС, с което даде знак за заемане на твърда позиция при задаващите се преговори за излизането на Великобритания от Общността, отбелязва "Ройтерс".

Британският премиер Тереза Мей заяви по-рано, че ще задейства член 50 от Лисабонския договор, който се отнася за 2-годишния преговорен процес за напускането на блока, преди края на март следващата година.

Малкият средиземноморски остров Малта, бивша британска колония, поема ротационното 6-месечно председателство през януари.

"Няма да има ситуация, при която Обединеното кралство ще има по-добро споразумение, отколкото има днес. Това просто не може да стане", коментира малтийският премиер Джоузеф Мускат в интервю за БиБиСи.

Запитан за предложението на британския външен министър Борис Джонсън, че Великобритания след излизането си от ЕС може да има достъп до единния пазар на Общността и същевременно да ограничи свободното движение на граждани на ЕС, Мускат отговори: "Няма абсолютно никакво блъфиране от страна на Европейския съюз..."

"Не, това действително е нашата истинска позиция и аз не виждам тя да се променя", допълнил той, изключвайки каквото и да е омекване на позицията на ЕС в преговорите за Брекзит.

Говорител на Тереза Мей заяви, че нейното правителство подхожда към преговорите "в духа на добрата воля" с оглед да се търси най-добрият резултат за Великобритания и 27-те други страни членки на ЕС.

Мускат също така е казал, че преговорите по детайлите на новите отношения на Великобритания с ЕС могат да бъдат отложени, но не е дал повече подробности.

Запитан дали правителство се готви за забавяне, говорител на Тереза Мей е посочил, че нямало промяна в плановете на Великобритания.