Турция не може да стане член на Европейския съюз, заяви Манфред Вебер, водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за предстоящите европейски избори, добавяйки, че ще приключи преговорите за присъединяване, ако ръководи Европейската комисия, съобщава "Ройтерс".

Турция твърди, че членството в ЕС остава една от основните й стратегически цели, въпреки че преговорите за присъединяване, които официално стартираха през 2004 г. са в застой от години.

Вебер, дясноцентристкият кандидат за ЕНП, който иска да председателства Европейската комисия след изборите за Европейски парламент през май, обясни пред германски консерватори в Бавария, че "всички искат добри отношения с Турция, всички искат да се работи и в тясно сътрудничество".

Комисия към ЕП призова за прекратяване на преговорите с Турция за еврочленство

Комисия към ЕП призова за прекратяване на преговорите с Турция за еврочленство

Турция разкритикува "неприемливото" гласуване

"Но ако стана председател на Комисията, тогава ще инструктирам офисите в Брюксел да прекратят преговорите с Турция за присъединяване към Европейския съюз", коментира той сред възторжени аплодисменти, допълва "Ройтерс".

"Турция не може да стане член на Европейския съюз, нека да е ясно", добави Вебер.

През октомври президентът Ердоган коментира, че ще обмисли възможността за референдум относно кандидатурата на Турция за присъединяване към ЕС, сигнализирайки за раздразнение от процеса, който според него е предрешен от предразсъдъци срещу мюсюлманите.

Йоханес Хан се обяви за прекратяване на преговорите за членството на Турция в ЕС

Йоханес Хан се обяви за прекратяване на преговорите за членството на Турция в ЕС

Той посочва, че би било по-честно…