Бреговата охрана на Китай заяви, че от хуманитарни съображения е "позволила" на Филипините да евакуират болен човек от стар военен кораб, закотвен на брега на Втората Томасова плитчина - твърдение, което филипинската брегова охрана смята за "нелепо", съобщава "Ройтерс".

"Това изявление потвърждава тяхното незаконно разполагане на кораби в нашата изключителна икономическа зона и подчертава мнението на тяхното правителство, че опазването на човешкия живот и благосъстоянието изисква одобрение", заяви говорителят на бреговата охрана на Филипините Джей Тариела.

Китайската брегова охрана посочи, че е проследила цялата спасителна операция в неделя, която е била извършена по искане на Филипините.

Филипините още вярват в дипломацията с Пекин в Южнокитайско море

Филипините още вярват в дипломацията с Пекин в Южнокитайско море

Искат да разработят "мерки за изграждане на доверие"

Впоследствие обаче бреговата охрана на Филипините съобщи за "многобройни маневри за възпрепятстване и забавяне" от бреговата охрана на Китай при извършването на медицинската евакуация.

Преди месец филипинската брегова охрана обвини Китай в блокиране на друга медицинска евакуация от военния кораб и нарече действията му "варварски и нечовешки".

Същия ден китайското външно министерство заяви, че ще позволи на Филипините да извършват доставки и да евакуират персонал от кораба, ако Манила уведоми Пекин преди мисията.

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море. Това включва и Втората Томасова плитчина, където Филипините разположиха стария военен кораб "Сиера Мадре" през 1999 г., за да затвърдят претенциите си за суверенитет. На него има малък екипаж.

Решение от 2016 г. на Постоянния арбитражен съд постанови, че историческите претенции на Китай към богатия на ресурси воден път нямат правно основание. Пекин обаче отхвърля това решение и посочва, че филипински кораби незаконно нахлуват във водите около спорните плитчини.

Филипините и Китай пак се обвиниха взаимно за напрежението в Южнокитайско море

Филипините и Китай пак се обвиниха взаимно за напрежението в Южнокитайско море

Манила упрекна Пекин за използване на "агресивна и незаконна сила"