Медийният магнат Рупърт Мърдок заяви, че не може да бъде държан отговорен за скандала в „News of the World", както и че е разочарован от хора, на които е вярвал. Мърдок е изслушван заедно със сина си Джеймс в медийната комисия на британския парламент.

Припомняме, скандалът доведе до закриването на медията и до оттегляне на офертата на Мърдок за купуването на британската сателитна телевизия Би Скай Би. Малко по-късно оставки от ръководния пост в британския клон на компанията на Мърдок подадоха "кралицата на таблоидите" Ребека Брукс и началникът на лондонската полиция комисар Пол Стивънсън.

С наведена глава медийният магнат обяви, че днешният ден е най-смиреният в животa му, отбелязва АФП. 80-годишният Мърдок обяви още, че се чувства шокиран, ужасен и засрамен от станалото. Въпреки това той посочи, че не е отговорен за скандала с подслушването. В тази връзка Мърдок отбеляза, че той е бил начело на огромен бизнес, в който са ангажирани над 53 000  души и че вестникът е бил едва 1% от тях.

Той неколкократно отклони въпросите, засягащи методите на работа в „News of the World", обяснявайки, че в действителност не е бил в пряк контакт с таблоида и не е бил наясно какво точно се случва там. Все пак Мърдок поднесе своите извинения и коментира, че случилото се не следва високите стандарти на работа, които медията си е поставила.

Пред британската парламентарна комисия Мърдок заяви още, че няма никакви доказателства за телефонно подслушване на близките на жертвите от атентатите, които бяха извършени на 11 септември 2001 година в Ню Йорк. Нямаме доказателства за това, а доколкото знам и ФБР нямат, изтъкна той.

Младият Мърдок също поднесе извиненията си за скандала с подслушването. Преди всичко искам да кажа колко съжалявам лично аз и колко съжалявам особено за жертвите на незаконно прихващани съобщения от гласова поща. Това е нещо, за което силно съжаляваме - аз, баща ми и всеки в "News corporation", заяви Джеймс Мърдок.

След двамата Мърдок пред депутатите ще се яви и Ребека Брукс, бивш изпълнителен директор на News International, която в неделя беше арестувана във връзка със скандала, а в момента е освободена под гаранция.