Италианският премиер Марио Драги разкритикува европейските политици заради нарастващото социално неравенство в Европейския съюз, а също така обяви, съобщи АНСА.

"Европейската мечта е да се уверим, че никой не е изоставен. Още преди пандемията нашето общество и пазарите на труда бяха разпокъсани по отношение на неравенството между поколенията, половете и регионите. Това не е Италия, каквато трябва да бъде, а грешната Европа", каза шефът на кабинета на министрите по време на кръгла маса по темата за заетостта.

Италия облекчава коронавирус мерките

Италия облекчава коронавирус мерките

За валидни се считат удостоверения, издадени в ЕС, както и сертификати за ваксинация от трети страни, призната от ЕС

Драги обърна внимание и на неравенствата в системата на "двойните пазари", които застрашават положението на уязвимите слоеве от населението - младежите и жените. Той смята, че проблемите със социалната политика възпрепятстват развитието на ЕС по много начини.

По-рано стана известно, че икономиката на еврозоната се е свила с 0,6% през първото тримесечие на 2021 г., което означава рецесия. Беше отбелязано, че по-специално причината за рецесията са карантинните ограничения по време на пандемията и недостатъчните разходи за подкрепа на икономиката.

Преди това експертите заявиха, че Полша и Унгария не приемат новата политика на ЕС. Те посочиха, че тези страни показват намерение да защитават традиционните ценности, за разлика от Стара Европа, традиционна Европа, която вече не вижда бъдеще в рамките на настоящия ЕС.