Председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ ген. Марк Мили прдупреди, че докато Украйна е много добре подготвена за контранастъпление срещу Русия, все пак е твърде рано да се каже какво ще се случи, съобщава CNN.

"Те са във война, която е екзистенциална заплаха за самото оцеляване на Украйна и има голямо значение - не само за Европа и Съединените щати, но също и за света", каза той.

От месеци САЩ и съюзниците им помагат за въоръжаването на Украйна за контранастъплението, което се очакваше да започне през пролетта. Съвсем наскоро САЩ заявиха, че ще подкрепят съвместни усилия на други нации за обучение на украински пилоти на изтребители F-16. Мили каза, че Украйна е подготвена за контранастъпление, защото САЩ и партньорските нации са предоставили "обучение и боеприпаси и съвети, разузнаване".

Русия вече твърди, че е отблъснала "мащабна офанзива" в южен Донецк, въпреки че не предостави доказателства в подкрепа на твърдението.

Марк Мили: Русия не може да постигне военна победа в Украйна

Марк Мили: Русия не може да постигне военна победа в Украйна

Малко вероятно е Киев да отблъсне руските сили от тяхна територия в скоро време

Войната също започна да се промъква в Русия, тъй като предполагаемите удари на украински дронове бяха нанесени в Москва и бе извършен обстрел в Белгород.

Попитан в понеделник дали подобни атаки биха довели до риск от ескалация на конфликта, Мили каза, че "винаги има риск" от ескалация и това е нещо, което САЩ наблюдават "много, много внимателно".