Референдум за промяна в конституцията се провежда в Мароко, съобщава РИА Новости. Мароканските граждани трябва да се произнесат дали желаят ограничаване на пълномощията на монарха крал Мохамед VI.

Гласуването, което започна в 8 часа местно време, се провежда в 40 000 в избирателни секции. Очаква се в него да вземат участие над 13 милиона мароканци. За гласуване на мароканците зад граница са открити 520 избирателни урни в посолствата и консулствата зад граница. Предварителните резултати ще бъдат оповестени в събота сутринта.

Процесът по преразглеждане на конституцията в страната беше започнат преди три месеца, когато по време на февруарските събития кралят обяви намерението си за провеждане на конституционна реформа.

Световната общественост и самите мароканци реагираха различно на референдума. Европейският съюз приветства проекта за нова конституция на Мароко. Главата на европейската дипломация Катрин Аштън и еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле заявиха, че конституционната реформа ще стане важна крачка пред реформения процес в Мароко.

Руското външно министерство също се изказа в подкрепа на проекта за конституционни промени. На свой ред обаче мароканското общество е настроено негативно към референдума. Най-голямото профсъюзно обединение в Мароко "Демократическа конфедерация на труда" призова към бойкот на референдума за новия конституционен проект.

Мароканската опозиция, която иска предаване на цялата изпълнителна власт в страната на изборни лица, също разкритикува проекта, определяйки го като „поредната уловка на властта, която не желае установяването на истински демократичен режим в страната".

Опозицията иска провеждане на такава конституционна реформа, която предвижда установяване реално, а не формално на парламентарна монархия в страната.

Според новия проект пълномощията на монарха се ограничават, премиерът ще има правото да разпуска парламента, а съдебната власт ще бъде независима от изпълнителната и законодателната власт.

В новия проект Мароко е страна с културно-етническо многообразие и един от най-важните компоненти на това многообразие са берберите, които съставляват 60 % от населението на страната. Техният език ще бъде признат за официален за първи път.