Собственикът на Twitter Илон Мъск публикува разкрития за това какво е накарало технологичния гигант да потули историята на Хънтър Байдън през последните седмици на президентските избори през 2020 г., коментира "Фокс нюз".

След продължително забавяне Мъск предаде откритията си на журналиста Мат Тайби, който публикува дълга тема за това какво се е случило зад кулисите в Twitter.

"Някои от първите инструменти за контрол на речта бяха предназначени за борба с такива като спам и финансови измамници. Бавно, с течение на времето, служителите и ръководителите на Twitter започнаха да намират все повече и повече приложения за тези инструменти. Външни хора започнаха да подават молби към компанията да манипулира и речта: първо малко, после по-често, а след това постоянно", пише Тайби. "Към 2020 г. исканията от свързани лица за изтриване на туитове бяха рутинни. Един изпълнителен директор пишеше на друг: "Още за преглед от екипа на Байдън". Отговорът щеше да се върне: "Разгледано".

Тайби сподели скрийншот на тази размяна от октомври 2020 г. с линкове към туитове, които екипът на Байдън уж искал да свали.

"И двете страни имаха достъп до тези инструменти. Например, през 2020 г. бяха получени и изпълнени искания както от Белия дом на Тръмп, така и от кампанията на Байдън. Въпреки това... Тази система не беше балансирана", пише Тайби. "Тя се основаваше на контактите. Тъй като в Twitter работеха и работят в преобладаващата си част хора с една политическа ориентация, за левите ( демократите) имаше повече канали, повече начини за оплакване, отколкото за десните."

"Произтичащият от това уклон в решенията за модериране на съдържанието е видим в документите, които ще прочетете. Това обаче е и оценката на множество настоящи и бивши високопоставени ръководители", обобщи журналистът.

"Оправданието беше хакерска атака, но в рамките на няколко часа почти всички разбраха, че това няма как да се случи. Но никой нямаше смелостта да го промени", пише Тайби.

След това Тайби сподели скрийншот на размяна на мнения между Гаде, бившия ръководител на отдел "Доверие и безопасност" на Twitter Йоел Рот и говорителя на Twitter Трентън Кенеди, който пише: "Трудно ми е да разбера на какво основание това е  отбелязано като опасно."

Тайби написа, че "няма доказателства", че федералното правителство е имало роля в потулването на историята с лаптопа на Хънтър Байдън, но че "решението е било взето на най-високо ниво в компанията, но без знанието на главния изпълнителен директор Джак Дорси, като ключова роля е играл бившият ръководител на отдел "Правен, политика и доверие" Виджая Гаде".

Тайби подчертава колко очевидно Дорси не е бил наясно с различни действия, които Twitter е предприел без негово знание, като посочва имейл, който той е изпратил на Гаде за статия, написана от самия Тайби, в която той критикува действията на Twitter.

"В досиетата има множество случаи на намеса на Дорси, който поставя под въпрос суспендирането и други действия по модериране, за акаунти от целия политически спектър", написа Тайби в Twitter.