Десетки маскирани мъже, за които се смята, че принадлежат към неонацистки банди, извършват редица нападения срещу имигранти в шведската столица Стокхолм през нощта на фона на нарастващото напрежение заради имиграцията, посочват от шведската полиция, цитирани от „Франс прес”.  

Стокхолмската полиция е засилила присъствието си в центъра на града, разполагайки спецчасти и хеликоптери, след като се добрала до информация, че екстремистите планирали „агресия срещу непридружени малолетни имигранти” в града късно в петък.

Минавах и видях група маскирани, облечени в черно... започна да бие чужденци. Видях трима души да бъдат насилвани”, казва очевидец.

Около 100 души с покрити лица са връхлетели в петък рано вечерта на площад, популярно място за срещи на млади хора, включително и на непридружени имигранти.

Местното издание „Афтонбладет” цитира очевидци, които споделят, че маскираната група мъже атакувала „хора, изглеждащи като чужденци” и раздавала листовки, призоваващи за  причиняването на „заслужено наказание на деца от северноафрикански произход”.

Интернет сайтът „Nordfront”, който е онлайн форум на местното неонацистко движение SMR, твърди, че негови източници разкрили, че около „100 хулигани”, привърженици на стокхолмските футболни клубове АИК и "Юргорден", са се събрали в петък, за да "накажат престъпниците, идващи от Северна Африка".

След като първоначално възприе щедра позиция по отношение на миграцията – страната е с население от 9,8 млн. души е сред страните от ЕС с най-висок дял на бежанци на глава от населението – Швеция през последните дни обяви, че очаква да експулсира десетки хиляди души през следващите няколко години, тъй като тя изпитва затруднения да се справи с наплива от мигранти.