Уморих се от законодателство, което е санкциониращо. Стига наказателно законодателство, коментира пред News.bg бившият социален министър в кабинета "Станишев" Емилия Масларова идеята на синдикатите да се криминализира умишленото неплащане на заплати.

Законодателството трябва да е стимулиращо, категорична е тя. Законодателството трябва да създава условия за развитие, за просперитет, смята още депутатът от БСП.

Ние с цялото си законодателство правим всичко възможно някой за нещо да го накажем, а не да го стимулираме, коментира още Емилия Масларова.

Според нея много по-удачен вариант е увеличаване на минималната работна заплата поне на 300-350 лева. Това не е толкова много, след като има над 100 милиона за подслушване, 120 милиона за заплати на държавната администрация, защо да няма и за минималната заплата, попита тя. Така, по думите й, ще се извади на светло част от сивия сектор.

В условия на криза държавата трябва да поеме рисковите групи, смята Емилия Масларова. Като пример тя посочи, че отпускът по майчинство се равнява именно на минималната работна заплата. Допълнителното плащане за деца с увреждания е 70% от минималната работна заплата. Та нима тези дечица нямат нужда от повече лекарства или грижи, попита социалистката.

Тя атакува и настоящото управление, че значително е намалило санкциите за некоректни работодатели. По време на тройната коалиция санкцията за работодателите, при които служител работи без трудов договор, беше между 10 000 и 15 000 лева. Сега минималната глоба е 1500 лева за некоректен шеф.

Това е въпрос на корупция, това е въпрос да можеш да рекетираш, коментира още Масларова. Да престанем с наказателни законодателни идеи, а да минем към стимулиращи, призова още тя.

Припомняме, вчера двата синдиката поискаха да се криминализира неплащането на заплати. Идеята на КНСБ и КТ "Подкрепа" дойде в резултат на съобщението от социалния министър Тотю Младенов за некоректни фирми, които с месеци не плащат възнаграждения на служителите си.