Близо 85 процента от германците имат негативно или много негативно отношение към отношенията между САЩ и Германия и повечето искат по-голяма дистанция между традиционното близките трансатлантически съюзници. Това показва ново социологическо проучване, цитирано от "Ройтерс".

Малко над 40 на сто от анкетираните виждат Китай като по-добър партньор за Германия от САЩ, показва проучването, в което са участвали около 5000 души.

Отношенията между САЩ и Германия, най-голямата европейска икономика, са обтегнати след избирането през 2016 г. на Доналд Тръмп за американски президент, който многократно критикува Германия за нейните търговски практики, разходите за отбрана и участието ѝ в инициирания от Русия газопровод "Северен поток-2".

Германия се опитва да поддържа приятелски отношения със САЩ, но високопоставени политици говорят публично за ерозията на доверието след изтеглянето на Вашингтон от Парижкото споразумение за климата, от ядреното споразумение от 2015 г. с Иран и наскоро и от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г., подписан между САЩ и тогавашния СССР.

Михаел Верц, старши научен сътрудник в Центъра за американски прогрес и член на изпълнителния съвет на института Atlantik-Bruecke, който е провел социологическото проучване, призова германците да не допускат опасенията относно Тръмп да се превърнат в неприязън към САЩ.

Буркхард Швенкер, който е заместник-председател на Atlantik-Bruecke, заяви, че проучването е показало необходимостта от удвояване на усилията за разширяване на диалога между двамата съюзници на всички равнища.

Общо 57,6 процента от анкетираните искат да видят по-голяма дистанция между Берлин и Вашингтон, а 42,3 процента смятат, че Китай е по-добър партньор.

Около една трета от анкетираните са посочили, че разглеждат десния популизъм и протекционизма като най-опасните глобални кризи, докато едва 1,9 процента са притеснени от Русия, а само 2,2% се опасяват от нарастващото влияние на Китай.