Във Филипините са регистрирани около 1800 убийства, свързани с дрогата, откакто президентът Родриго Дутерте дойде на власт преди седем седмици и започна война срещу наркотиците. Смята се, че цифрите са много по-високи, отколкото се е смятало първоначално, според полицейски данни, съобщава „Ройтерс”.

Шефът на националната полиция на Филипините Роналд Дела Роса заяви пред комисия на Сената, че 712 наркотрафиканти и употребяващи дрога са били убити при полицейски операции от 1 юли.

Полицията разследва още 1067 убийства, свързани с дрога, обяви Роса, без да разкрива повече подробности. Неговият коментар идва ден, след като Дутерте се разгневи на критиките на ООН за вълната от смъртни случаи.

Президентът на Филипините заплаши да напусне ООН, не иска да слуша "глупаци"

Президентът на Филипините заплаши да напусне ООН, не иска да слуша "глупаци"

ООН призова да спре екзекуциите

В събота филипински официални представители обявиха, че броят на заподозрените наркотрафиканти, убити във войната на Дутерте срещу дрогата, е около 900. Този брой обаче включва и хора, които за умрели, след като Дутерте спечели президентските избори на 9 май.

Президентът на Филипините заплаши, че страната му може да напусне ООН и покани Китай и други държави да формират нов световен форум. Той обвини организацията, че не може да изпълни мандата си.

Въпреки това външният министър обяви, че Филипините ще останат член на ООН и описа коментарите на президента като изразяване на дълбоко разочарование и неудовлетвореност.

„Ние сме ангажирани с ООН, въпреки нашата огромна неудовлетвореност и разочарования”, заяви той.