Филипинският президент Родриго Дутерте наруга Организацията на обединените нации (ООН), след като от световната организация призоваха за прекратяване на вълната от убийства, отприщена от неговата война срещу наркотиците, подчертавайки, че можел да напусне ООН и да покани Китай и други страни да сформират нова световна организация, съобщава „Ройтерс”.    

Двама експерти по правата на човека към ООН през миналата седмица призоваха Манила да прекрати извънсъдебните екзекуции и убийства, които са ескалирали откакто Дутерте спечели президентските избори с обещанието да унищожи наркотиците.

Около 900 заподозрени наркотрафиканти са били убити, откакто той дойде на власт след спечелването на изборите на 9 май.

Дутерте отрече в петък, че правителството е отговорно и на среднощна пресконференция в родния си град Давао изтъкна, че жертвите не са били убити от полицията и покани експерти на ООН да разследват случая.

Аз ще докажа на света, че вие сте едни много глупави експерти”, изригна той, призовавайки ги да отчитат не само смъртните случаи, свързани с наркотици, но също така и невинните хора, загинали заради наркотици.

След това той се нахвърлил на ООН и неговите членове, включително към Вашингтон, традиционен съюзник на Манила, изтъквайки, че световната организация не можела да изпълни своя собствен мандат, но била „загрижена за натрупването на кости на престъпници”.  

„Не искам да ви обиждам. Но вероятно ние просто ще трябва да решим да се отделим от ООН”, посочи той и допълни: „Защо трябва да слушате тези глупаци?”

Критикувайки ООН за това, че не върши достатъчно, за да се справи с глада и тероризма, както и за това, че не може да направи нищо за Сирия и Ирак и позволява на световните сили да бомбардират села и да убиват цивилни, той се зарече, че ще покани Китай и страните от Африка да сформират друга глобална организация.

„ООН, вие знаете, ако можете да кажете едно лошо нещо за мен, аз мога да кажа 10 (лоши за вас). Казвам ви, вие сте безполезни. Защото ако действително сте верни на вашия мандат, вие бихте могли да спрете всички тези войни и убийства”, подчерта още Дутерте.

Запитан за възможните последици от неговите думи, той отсякъл: „Какво е... последици? Изобщо не ми пука за тях!”.