Американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви в пресконференция, че САЩ нямат намерение да спрат военните учения с Южна Корея, съобщава "Спутник".

Матис обяви, че намерението на Турция да закупи руски системи С-400 тревожи Съединените щати и Вашингтон отразява злонамереността на подобен ход.

Русия праща военни съветници в Турция

Русия праща военни съветници в Турция

Анкара е готова да купи

"Турция трябва да вземе решение - суверенно решение, но очевидно Турция, внасяща руска противовъздушна и противоракетна система в страна от НАТО, не можем да интегрираме това в НАТО. Да, това ни засяга и ние не го препоръчваме", обясни Матис.

По отношение на Афганистан, Матис коментира, че "доколкото имаме постоянно американско присъствие, то има и 39 държави, които подкрепят правителството, признато от ООН. Ние сме там, за да гарантираме сигурността на САЩ - просто помислете за 11 септември и тази сграда..."

Северна Корея предупреди САЩ: Преговорите за ядрено разоръжаване са пред провал

Северна Корея предупреди САЩ: Преговорите за ядрено разоръжаване са пред провал

Въпреки срещата между Ким и Тръмп в Сингапур

Матис също обяви, че кабинетът няма планове за спиране на каквито и да било бъдещи военни учения с Южна Корея като част от дипломатическите усилия, насочени към ядрено разоръжаване на Северна Корея.

Матис обясни, че американската армия е спряла само няколко от най-големите учения, но постоянно има по-малки такива, които се провеждат на Корейския полуостров.

Южна Корея дала $10 млрд. за нова военна база на САЩ край Сеул, похвалиха ги

Южна Корея дала $10 млрд. за нова военна база на САЩ край Сеул, похвалиха ги

Командващият американските сили в страната е доволен и за тези 90% САЩ застават зад тях на 100%

Според Матис, Съединените щати ще държат Иран отговорен за предполагаеми дестабилизиращи действия в Близкия изток.

"Иран е забелязан, че продължава с действия, които дестабилизират района, причиняват убийства, което са причинили, подкрепят Сирия и какво правят с Асад, заплашват Ормузкия проток, подкрепят Хусите с ракети, които се изстрелват към Саудитска Арабия, или иранските дронове, които прелитат към международни летища, това не се толерира от нас и ще им бъде държана сметка", заяви Матис.

В Саудитска Арабия: Иран не може да блокира Ормузкия проток

В Саудитска Арабия: Иран не може да блокира Ормузкия проток

Иначе щяла да започне война

На въпроса дали подкрепата на САЩ за коалицията, водена от Саудитска Арабия в Йемен, е безусловна, Матис отговори: "Не, не е така".

Матис добави, че условията, наложени на саудитите, включват, че "те трябва да действа възможно най-хуманно и да избегнат всякакви невинни загуби на живот и да подкрепят посредническия мирен процес на ООН".

Матис коментира и че САЩ са обсъждали употребата на химическо оръжие в Сирия с Русия, след като медии съобщават, че Сирия придвижва химическо оръжие в район, държан от бунтовници, който правителството се опитва да превземе.

"Виждали сте, че нашата администрация действа два пъти при употребата на химическо оръжие. Ще ви уверя, че Държавният департамент е в активна комуникация, скорошна активна комуникация с Русия, за да ги накара да предотвратят това ... Комуникацията продължава", допълва Матис.

Русия: САЩ планират нова атака в Сирия под фалшив претекст

Русия: САЩ планират нова атака в Сирия под фалшив претекст

Група екстремисти, обучени за химически оръжия от частна британска военна компания са пристигнали в Идлиб

Междувременно, Министерството на отбраната на Русия прехвърли противовъздушни комплекси във въздушната база Хмеймим в Сирия.

Според публикация на "Комерсант", става дума за батарея от противо-въздушната ракетна система Tor-M2. Тя е била преместена в базата в Сирия, за да подсили разположените там части.

Освен това руските военни кораби в Средиземно море са подкрепени с две фрегати и един ракетен кораб.