Президентът на Молдова се намеси внимателно в спора, противопоставящ двете съперничещи си православни църкви в бившата съветска република заради руското влияние, като каза, че църквите трябва да подпомогнат основната цел на страната за европейска интеграция, предава Ройтерс.

Молдова, вклинена между Украйна и Румъния, повече от 150 години е била пионка в борбите между Москва и Букурещ като част или от Руската империя, или от Велика Румъния. И това е и в същината на църковния спор.

Около 92% от 2,5-милионното население на Молдова са православни християни. Но нито една от двете църкви не е автокефална или независима: едната отговаря пред Москва, другата пред Букурещ.

А в писмо главата на най-голямата православна църква до нейната руска църква-майка, публикувано миналата седмица, се оплака, че връзката с Москва - и нахлуването в Украйна - правят църквата непопулярна сред енориашите.

"Църквата трябва да действа в съответствие с интересите на държавата и нейните граждани", каза проевропейският президент Мая Санду пред телевизия Vocea Basarabiei.

"Държавата не може да се меси в църковните дела. Смятам, че всеки трябва да работи за постигане на основната цел на страната. А това днес означава мир и европейска интеграция."

В писмото си миналата седмица до Руската православна църква митрополит Владимир пише: "Молдовската митрополия се оказва в периферията на молдовското общество поради връзките си с Руската православна църква".

Владимир, използвайки официалното име на църквата си, каза, че тя става все по-непопулярна поради "регионалния контекст", косвена препратка към пълната подкрепа на руската църква за войната в Украйна.

И Русия не е разбрала, каза той, че обединението на Молдова с Румъния е "неизбежно".

Миналата седмица Владимир също освободи шестима свещеници, които са напуснали неговата църква, за да се присъединят към съперника й, Бесарабската митрополия към Румънската православна църква, която управлява 25 процента от епархиите в страната.

Съперничещата църква осъди този ход като "абсурден и нелеп" и обвини другата църква, че подкрепя идеята за "руския свят" за руска сфера на влияние извън нейните граници.

Молдовците отдавна са свикнали да попадат под културното влияние на Русия и Румъния. Мнозина използват двата езика взаимозаменяемо, въпреки че идеята за присъединяване към Румъния е далечна перспектива от много години.

Но войната в Украйна тревожи мнозина. Санду осъди конфликта, обвини Москва в заговор да я свали от власт и хвърли тежестта си пред усилията за осигуряване на членство в Европейския съюз.

Бившият ръководител на Конституционния съд на Молдова Александру Танасе каза, че критиките към Москва са част от опита на свързаната с Русия църква да си осигури автокефалия. Базирана в Киев църква направи същото в постсъветска Украйна, но това отне повече от 25 години.

"Молдовската православна църква разбира, че докато остава част от Руската православна църква, тя ще губи влияние и рискува да остане в периферията", каза той пред Vocea Basarabiei миналата седмица. "Руската църква всъщност не е църква, а пропаганден и идеологически орган на Кремъл."

Молдова изпада в антируска истерия, смята Кремъл

Молдова изпада в антируска истерия, смята Кремъл

Отношенията между двете страни са "много напрегнати"