Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс призова съюзниците в НАТО да "направят повече", за да запазят силата на военния Алианс, предаде АП.

НАТО: Няма да има надпревара във въоръжаването с Русия

НАТО: Няма да има надпревара във въоръжаването с Русия

Йенс Столтенберг обеща Алиансът да е верен съюзник на САЩ

Майк Пенс говори на събитие във Вашингтон, което отбелязва 70 години от основаването на Северно-атлантическия пакт. Вицепрезидентът на САЩ предупреди, че с увеличаването на влиянието на Китай Вашингтон ще бъде принуден да разшири своето "внимание и ресурси", за да "посрещне предизвикателството".

"Президентът Тръмп даде ясно да се разбере, че няма да стоим лениво, докато съюзниците ни в НАТО купуват оръжия от нашите противници, които заплашват сближаването на нашия съюз." Това написа в "Туитър" Майк Пенс. "Разширяването на влиянието на Китай непременно ще изисква повече внимание и ресурси от Америка. Когато посрещнем това предизвикателство, нашите европейски съюзници трябва да направят повече, за да запазят силата и възпирането ", посочи американският вицепрезидент.

Майк Пенс също предупреди Турция, че "трябва да избере", дали иска да остане партньор в НАТО или да продължи да "купува оръжие" от "противниците" на алианса. Той добави, че Вашингтон ще трябва да реагира, ако тези действия продължат и няма да "стои бездействащ".