Разследващата комисия към Конгреса на САЩ проучва дали Майкъл Флин, бившият съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп, тайно е рекламирал план на частни компании за изграждане на американско-руски атомни централи в Близкия изток, докато е бил служител в Белия дом. Това разкрива британският в. "Гардиън".

Пенсионираният генерал, който някога започна скандиране "арестувайте я" срещу Хилари Клинтън по време на конгрес на Републиканската партия, се очерта като централна фигура в множество разследвания за възможен таен сговор между Кремъл и предизборния щаб на Тръмп.

Мълър разследва Майкъл Флин за съучастие с руски хакери

Мълър разследва Майкъл Флин за съучастие с руски хакери

За похищаването на мейли на Хилари Клинтън...

Сред стряскащите нови подробности, разкрити от разследващите, работещи за комисията към Конгреса, е това, че планът за изграждането на атомни централи, който Флин се твърди, че тайно е рекламирал по време на предизборната кампания и след като стана служител в Белия дом, е включвал руска държавна компания, която понастоящем е под ударите на американските санкции.

Те също така разследват дали предложението е все още подкрепяно от администрацията на Тръмп, месеци след като Флин беше уволнен.

Отворено писмо, публикувано от високопоставени демократи, които разследват Флин, който беше принуден да подаде оставка от поста си през февруари заради въпроси относно връзките му с Русия, го обвинява в нарушаване на федералното законодателство, след като не е разкрил за свое посещение в Близкия изток през юни 2015 г., за да рекламира американско-руски проект, както и няколко контакти с чужденци, които те твърдят, че е трябвало да бъдат обявени.

Майкъл Флин лъгал за чуждестранните си посещения и контакти

Майкъл Флин лъгал за чуждестранните си посещения и контакти

Къмингс изпрати писмо до председателя Джейсън Чафет

Конгресмените заявиха, че за очевидните нарушения Флин следва да понесе наказание от 5 години затвор и че новата информация, която те са открили в хода на текущото разследване на американско-руския проект, е била предоставена на Робърт Мюлър, специалния прокурор, който ръководи федералното разследване за това дали хора от предизборния щаб на Тръмп са се сговаряли тайно с Кремъл по време на кампанията за президентските избори през миналата година.

Неразкриването на подобни срещи и пътувания може да се окаже мощен инструмент за разследващите, които могат да използват заплахата за затвор и други наказания, за да убедят хора, които са обект на разследване, да сътрудничат в замяна на снизходителност.

В писмото на демократите се твърди, че Флин е отказал да предостави на разследващата комисия обяснение за пътуването, но не отрича твърденията, че пътуването до Близкия изток и други чуждестранни контакти са били пропуснати в молбата му за подновяване на разрешението за достъп до класифицирана информация през 2016 г. и са били скрити от разследващите, които са проверявали миналото му.