Офицер от военновъздушните сили на САЩ се самозапали пред израелското посолство във Вашингтон в знак на протест срещу действията на американските и израелските политици в ивицата Газа, съобщи "Ню Йорк Таймс".

Мъжът е излъчил действията си в стрийминг платформа.

Той е бил откаран в болница в критично състояние. Според говорителката на посолството Тал Наим никой от дипломатическата мисия не е пострадал.

Пилотът е заявил, че не иска да участва в "геноцид", повтаряйки лозунги, използвани от противниците на военните действия на Израел в ивицата Газа, по-специално на движението "За Палестина".

Той се залял с прозрачна течност от бутилка и запалил огън.

На полицейските служители им отне повече от минута, за да потушат пламъците.

Мъж, който се е самозапалил в неделя пред израелското посолство във Вашингтон, е получил "критични наранявания, застрашаващи живота му", се казва в публикация в X, бивш Twitter, на пожарната и спешната медицинска помощ на Вашингтон.

Израел има готов план за атака срещу Рафах

Израел има готов план за атака срещу Рафах

Натиск от Запада за мирно решение на кризата

Докато крещял "Свободна Палестина", мъжът, облечен във военна униформа на Съединените щати, се запалил пред посолството. Посолството съобщи, че никой от служителите му не е пострадал.

Длъжностните лица ще потвърдят дали мъжът е служещ член на ВВС на САЩ или не, заяви говорителката на ВВС на САЩ Ан Стефанек пред в. "Вашингтон пост".