Президентът на САЩ Доналд Тръмп не е фен на американските журналисти, но може да му хареса това, което руските медии говорят за него преди срещата му с руския президент Владимир Путин, съобщава "Асошиейтед прес".

Политически бунтар, който несправедливо е нападан от своите собствени сънародници - това е общият образ на Тръмп в руските телевизии, сайтове и вестници, които се държат преобладаващо прокремълски.

Вестник "Комсомолская правда" отхвърли разследването в САЩ за "митичните дела на Кремъл" и приветства Тръмп за срещата с Путин, "въпреки противопоставянето от неговия собствен елит и истериите на медиите".

Участниците в популярното неделно вечерно шоу "Вечер" пък са коментирали, че Путин отива на срещата в Хелзинки като очевидно по-силната фигура, печелейки точки най-вече заради домакинството на Световното първенство по футбол.

Като цяло подхождащи със симпатия към Тръмп, участниците в предаването са го описали като спъван от вътрешни политически предизвикателства - проблем, пред който Путин не се сблъсква след 18 години на задушаване на политическата опозиция - и от разследването на специалния прокурор Робърт Мюлър за предполагаемата руска намеса в американските президентски избори.

Депутатът ултранационалист Владимир Жириновски беше сред онези, които отхвърлиха новите обвинения срещу руснаци, нарочени в хакването на предизборния щаб на Хилари Клинтън, казвайки, че е неправдоподобно, че десетина руснаци биха могли да разбият американската избирателна система.

Руски коментатори и журналисти, които разглеждат Европейския съюз като враждебен, неприятен или нерелевантен, приветстваха критиките на Тръмп срещу дългогодишните европейски съюзници като "врагове" на САЩ.

Европейският съюз е враг на САЩ, избухна Тръмп

Европейският съюз е враг на САЩ, избухна Тръмп

Мисля, че ЕС е враг заради това, което ни правят в търговията

Руската държавна телевизия "Первый канал" коментира, че срещите на Тръмп във Великобритания и спорното участие на срещата на върха на НАТО през миналата седмица били вторични спрямо днешната среща в Хелзинки, посочвайки: "В края на краищата той просто мина през Брюксел и Лондон на път за Хелзинки."