Европейският съюз е враг. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в интервю за CBS преди срещата с Владимир Путин в Хелзинки в понеделник.

След спорната среща на върха на НАТО и противоречивото посещение на Острова, президентът Тръмп нападна друга западна институция преди разговорите с руския лидер.

Тръмп е по-голяма заплаха от Путин за световния мир според германците

Тръмп е по-голяма заплаха от Путин за световния мир според германците

За тях Путин е много по-приятен и компетентен от Тръмп

Запитан да посочи "в момента, които са най-големите врагове в света" на САЩ, Тръмп заяви: "Добре, мисля, че ние имаме много врагове. Мисля, че ЕС е враг заради това, което ни правят в търговията. Сега вие не бихте мислили ЕС, но те са враг. Русия е враг в някои отношения. Китай е враг икономически, определено те са враг. Но това не означава, че те са лоши. Нищо не означава. В смисъл, че те са конкуренти".

Тръмп казал на Тереза Мей да съди Европейския съюз

Тръмп казал на Тереза Мей да съди Европейския съюз

"Не да преговарям - да ги съдя"

Американският президент даде интервюто по време на визитата си в Шотландия.

"Уважавам лидерите на тези държави. Но в търговски смисъл те наистина се възползват от нас и много от тези държави са в НАТО и те не си плащат сметките", добави Доналд Тръмп.

По-рано днес премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви пред Би Би Си, че е била насърчавана от Доналд Тръмп да "съди ЕС".