Руските премиер и президент си поделиха пазара на оръжие.

Президентът Дмитрий Медведев с указ от 11 утвърди новия състав на Комисията по въпросите на военнотехническото сътрудничество на Русия с останалите държави. В него е запазено мястото на заместник-председател за Владимир Путин, пише MIGnews

По традиция в състава на комисията влизат директорът на администрацията на президент, ресорният за военната промишленост вицепремиер, директорите на федералните служби за сигурност, както и на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество.
Членове също са и министрите на отбраната, на външните работи, на финансите и на промишлеността.

Указът на Медведев предизвика опасения сред експертите, че лидерите на страната ще преразпределят функциите вътре в самата комисия, като се предоставят повече пълномощия на Владимир Путин.

Разделението на функциите ще позволи на Русия да продава оръжие дори и на противопоставящи се взаимно страни в конфликти, тъй като би могло Медведев и Путин да отговарят за различни сделки, отбелязва директорът на Центъра на анализи и технологии Руслан Пухов.

Той не отрича също, че е възможен и друг вариант - Дмитрий Медведев да съумее да вземе търговията с оръжие и въоръжение под свой едноличен контрол.