Руският президент Дмитрий Медведев започва днес двудневна обиколка в Близкия изток, в рамките на която ще посети Палестинската автономия и Йордания, пише електронното издание Нюз.Ру.

Първоначално в рамките на обиколката си в Близкия изток Медведев трябваше да посети и Израел, но визитата беше отменена заради стачката на служителите в израелското външно министерство.

На 18 и 19 януари Медведев ще има разговори с президента на Палестинската автономия Махмуд Аббас и йорданския крал Абдулла. Централна тема в руско-палестинските разговори ще бъдат двустранните отношения и урегулирането на близкоизточния въпрос, както и въпроси на икономическото и хуманитарното сътрудничество.

Москва ще се опита да върне ПА в руслото на преговорния процес, който беше прекъснат през септември. Страните ще обсъдят обстановката в сектора Газа и възстановяването на палестинското единство. В рамките на визитата Медведев ще се срещне с Аббас в резиденцията на губернатора на Йерихон и ще посети музея на първия лидер на ПА Ясер Арафат. Преговорите ще се състоят в тесен и разширен формат.

Това е първата визита на Медведев в палестинските територии в качеството му на президент. През април 2005 година след избирането на Махмуд Аббас за лидер на Палестинската автономия визита в Близкия изток направи Владимир Путин.

След срещата с палестинския лидер Медведев ще посети Аман, където ще бъде приет от йорданския крал.

В рамките на визитата си в Йордания руският президент ще посети историко-религиозния комплекс „Мястото на кръщението на Исус", където ще инспектира строителството на дом за посрещане на поклонници, изграждан от руската страна.

На мястото на кръщението на Исус всяка година идват близо 200 000 поклонници, като сред тях има много руснаци.