Решението на Русия да проведе своята специална военна операция беше до голяма степен повлияно от заплахите на Киев да възобнови ядрената си програма. Това твърди заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

В социалната мрежа ВКонтакте той написа, че режимът в Киев "горчиво плаче заради решението на Будапещенския меморандум от 1994 г. за изтегляне на ядрения арсенал (на Украйна), наследен от СССР и разположен на тяхна територия".

"Украинските лидери също така заявиха, че биха го използвали срещу нас и собствените си граждани с дяволско удоволствие. Те недвусмислено го намекнаха, когато заплашиха да възобновят ядрената програма, което до голяма степен предизвика специалната военна операция", подчерта Медведев.

Медведев, който е бил президент на Русия (2008-2012 г.) и министър-председател на страната (2012-2020 г.), отбеляза, че всички украински президенти - от Леонид Кравчук до Володимир Зеленски, по-късно описват отказа на Украйна от ядрения си арсенал като принудителна мярка, "въпреки че Киев нямаше средства да запази "могъществото", което получи случайно".

Медведев предрече победа за Русия в "свещената битка със Сатаната"

Медведев предрече победа за Русия в "свещената битка със Сатаната"

Москва можела да изпрати враговете си във вечния огън на Ада

Той отбеляза и факта, че решението за изтегляне на ядрения арсенал от Украйна е взето под сериозен натиск от страна на Вашингтон.

Медведев посочи като контрастиращ пример Южна Африка, която е "първата и единствена страна, притежаваща ядрени оръжия, потенциал да ги произвежда, команден комплекс и средства за доставка, за да вземе важното политическо решение да се откаже от всичко това доброволно".

"След което се присъедини към ДНЯО (Договора за неразпространение на ядрените оръжия - б.р.) и стана един от инициаторите за сключването на Договора за зона, свободна от ядрено оръжие в Африка през 1996 г.", припомни той.

МВнР на Русия излезе с изявление за предотвратяване на ядрена война

МВнР на Русия излезе с изявление за предотвратяване на ядрена война

Москва призовава ядрените държави към сдържаност

Заместник-секретарят на руския Съвет за сигурност отбеляза също, че демократичното правителство, дошло на власт след падането на апартейда, "е заело отговорна и суверенна позиция по отношение на своя народ, съседните страни и цялата световна общност и днес не съжалява за избора си отпреди 30 години; гордее се с него и посочва пътя на другите със собствения им пример".

"Именно затова Южна Африка днес е най-важният представител на глобалната архитектура на оформящия се нов многополюсен световен ред. Претория, наравно с Русия, Китай, Индия и Бразилия, е ключов елемент от добре координирания механизъм БРИКС ", заключи Медведев.

The National Interest: Как да бъде избегната ядрена война заради Украйна

The National Interest: Как да бъде избегната ядрена война заради Украйна

Военната сила без дипломация не може да доведе до устойчиви резултати