Москва е убедена, че в настоящата турбулентна ситуация първият приоритет е предотвратяването на евентуален военен сблъсък на ядрени сили, се казва в изявление за предотвратяване на ядрена война, разпространено на уебсайта на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

В документа се подчертава, че Русия, като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и една от ядрените сили в съответствие с Договора за неразпространение на ядрените оръжия, носи специална отговорност по въпросите на укрепването на международната сигурност и стратегическата стабилност.

"Русия изхожда от продължаващата актуалност на съществуващите споразумения и договорености в областта на съкращаването и ограничаването на ядрените оръжия, намаляването на стратегическите рискове и заплахата от международни инциденти и конфликти, можещи да доведат до ескалация до ядрено ниво. Ние напълно потвърждаваме нашия ангажимент към съвместното изявление на лидерите на петте ядрени държави за предотвратяване на ядрена война и предотвратяване на надпревара във въоръжаването от 3 януари 2022 г. Ние твърдо вярваме, че в настоящата трудна и турбулентна ситуация, станала резултат от безотговорни и безсрамни действия насочени към подкопаване на нашата национална сигурност, приоритетната задача е да се предотврати възможен военен сблъсък на ядрени сили", се казва в документа.

Москва призовава страните от ядрената петорка да се откажат от опасните опити за накърняване на жизнените интереси на другата страна, като балансират на ръба на пряк въоръжен конфликт и насърчават провокации с оръжия за масово унищожение (ОМУ).

"Призоваваме останалите страни от ядрената петорка да демонстрират на практика своята готовност да работят по тази приоритетна задача и да се откажат от опасните опити за накърняване на жизнените интереси на другата страна, балансирайки на ръба на пряк въоръжен конфликт и насърчавайки провокации с оръжия за масово унищожение, което може да доведе до катастрофални последици", се казва в документа.

Москва продължава да се застъпва за формирането на обновена архитектура на международната сигурност, съобщи руското външно министерство.

Папа Франциск призова световните лидери да не допускат ядрена война

Папа Франциск призова световните лидери да не допускат ядрена война

Той сравни ситуацията с Украйна с Кубинската криза от 60-те години

Недопустимост на ядрената война

Москва при осъществяването на политиката си в областта на ядреното възпиране стриктно и последователно се ръководи от постулата за недопустимост на ядрена война, заяви руското външно министерство.

"При осъществяването на своята политика в областта на ядреното възпиране Русия стриктно и последователно се ръководи от постулата за недопустимост на ядрена война, в която не може да има победители и която никога не трябва да се разгръща", се казва в изявлението.

Реакцията на Русия с ядрено оръжие хипотетично е допустима само в отговор на агресия, извършена с използване на ОМУ или агресия с конвенционални оръжия, когато е застрашено самото съществуване на държавата.

Медведев отново заплаши с ядрени оръжия

Медведев отново заплаши с ядрени оръжия

Само победа на Русия в Украйна била гаранция срещу световен конфликт