Само пълната и окончателна победа на Русия в Украйна е гаранция за защита от глобалния конфликт, към който Западът тласка света. Това написа във вторник в канала си в "Телеграм" заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

"Нека наричаме нещата с истинските им имена. Западните страни тласкат света към глобална война. И само пълната и окончателна победа на Русия е гаранция срещу световен конфликт", пише политикът, аргументирайки се с добре известната теза на Запада - "Русия не трябва да спечели войната".

Медведев предлага на читателите си да проследят "простата формална логика". "Ако Русия не печели, тогава, очевидно, печели Украйна. Целта на Украйна във войната беше назована от режима в Киев - връщането на всички територии, които преди са му принадлежали. Тоест откъсването им от Русия. Това е заплаха за съществуването на нашата държава и разпадането на днешна Русия", каза той.

Медведев заключи, че подобна ситуация е пряко основание за прилагането на параграф 19 от Основите на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното възпиране. "И тогава кой планира ядрен конфликт, кажете ми? Какво е това, ако не директна провокация на световна война с използване на ядрени оръжия?", попита риторично той.

Според клауза 19 от документа, посочен от Медведев, условията, определящи възможността Русия да използва ядрено оръжие, са получаването на надеждна информация за изстрелването на балистични ракети, атакуващи териториите на Руската федерация или нейните съюзници, използването от врага на ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение на териториите на Русия и нейните съюзници, въздействието на врага върху критични държавни или военни съоръжения на Руската федерация, чиято повреда ще доведе до прекъсване на ответните действия на ядрените сили. . Освен това параграф 19 определя като едно от тези условия - "агресия срещу Русия с използване на конвенционални оръжия, когато е застрашено самото съществуване на държавата", което Медвдев има предвид в поста си, уточнява ТАСС.

Това не е първия път, когато Медведев говори в прав текст за използването на ядрени оръжия. На 30 септември Медведев заяви, че украинският президент Володимир Зеленски моли НАТО да "ускори началото на Трета световна война", с искането си за бързо влизане в Алианса.

Руският президент Владимир Путинза последен път отправи завоалирана ядрена заплаха по време на речта, обявяваща частична мобилизация миналата седмица. След това от американска страна увериха, че комуникацията продължава последователно през последните месеци, но и предупредиха сериозно Русия.

Дмитрий Медведев, който просто мрази...

Дмитрий Медведев, който просто мрази...

И докато съм жив, ще направя всичко възможно те да изчезнат