Акцент върху демографската политика постави в своето трето послание към Федералното събрание руският президент Дмитрий Медведев, пише електронното издание Нюз.Ру.

Като решение за демографските проблеми на Русия руският президент предлага за трето дете в семейството да се дава помощ във формата на поземлен участък към къщата или към вилата.

В обръщението си Медведев представя своята позиция по основните направления на вътрешната и външната политика. Повече от две трети от посланието са посветени на въпроси на вътрешната политика, като на първо място се засягат въпроси на икономиката. Демографското състояние на страната, модернизацията на политическата система и върху някои външнополитически проблеми са ключовите теми, по които руският президент изразява своята позиция.

Според Медведев Русия е започнала своята модернизация в нелеките условия на финансова криза, като наред с това се е сблъскала с тежки метереологични проблеми, които са нанесли големи щети на икономиката - жегите и пожарите. По думите му въпреки това не е била допусната инфлация, а равнището на безработицата е спаднало.

Според Медведев задача номер едно се явява грижата за бъдещото поколение. Той изтъква, че в страната живеят 26 милиона подрастващи, които трябва да имат пълна възможност да се развиват, да растат здрави и да живеят щастливо. В тази връзка той предлага ефективна държавна политика за децата и младежите, тъй като това е най-важната инвестиция. Като мярка за подпомагане на семействата Медведев предлага ежемесечна помощ от 3000 рубли на семейство за трето дете. Той посочи, че за развитие на детската медицина ще бъдат дадени 100 милиарда рубли за 2 години.