Бившият руски президент Дмитрий Медведев, който се превърна в един от най-войнствените "ястреби" в Русия като заместник-председател на Съвета за сигурност, когато започна войната, написа обширна статия в правителствения вестник "Российская газета", в която изразява мнението си за ситуацията в Украйна и в света като цяло.

Основното послание на статията на Медведев очевидно е вдъхновено от антиглобалистката реторика на Владимир Путин - то се отнася до новия световен ред, който е засегнал всичко "от подреждането на глобалните "центрове на властта" до ежедневния начин на живот на много хора.

Останалата част от статията повтаря голяма част от тезата на Путин.

Таванът на цените показвал зоологическата омраза към Русия, според Медведев

Таванът на цените показвал зоологическата омраза към Русия, според Медведев

Той отново нарича решението за газа глупаво и без ефект

Например Медведев твърди, че Русия е започнала войната в Украйна, защото властите на страната уж се чувствали застрашени от сигурността и суверенитета на Русия. Той нарича нахлуването в Украйна на 24 февруари "принудителна стъпка". Подобни неща редовно казва и Путин, твърдейки, че нападението на Русия над Украйна е имало за цел да спре война, която уж е започнала срещу Русия.

Въпреки това Медведев се разминава значително с Путин, когато става дума за преговори с Украйна.

Докато сегашният руски президент заяви точно днес, че Русия е готова "да преговаря за приемливи решения с всички заинтересовани страни", Медведев напълно отхвърля всякаква възможност за преговори с украинските власти.

Всякакви разговори със сегашното марионетно украинско ръководство станаха абсолютно безсмислени миналата година, посочи Медведев.

ISW: Медведев умишлено подклажда страхове от ескалация между Запада и Русия

ISW: Медведев умишлено подклажда страхове от ескалация между Запада и Русия

След поредната голяма руска атака срещу Украйна

Според бившия руски президент Москва ще положи всички усилия, за да гарантира, че всички цели на "специалната военна операция" са постигнати.

Медведев изброява тези цели:

Това е защитата на нашите сънародници в новите територии, които станаха част от Русия след проведените в тях референдуми. Денацификация на отвратителния, почти фашистки режим в Украйна. Пълна демилитаризация на украинската държава. Гаранции срещу бъдеща агресия, повтаря тезите на Путин - Дмитрий Медведев.

Накрая, подобно на Путин, Медведев засяга темата за руския ядрен арсенал и готовността на Москва да го използва.

"Единственото нещо, което днес спира нашите врагове, е разбирането, че Русия ще се ръководи от Основите на руската държавна политика за ядрено възпиране. И ако има реална заплаха, тя ще действа в съответствие с тях. Проблемът е, че ако го направят, по-късно никой няма да може да разбере дали това е бил ответен или превантивен удар.

Той твърди, че Западът се изолира от останалия свят и същевременно се опитва да унищожи Русия. Но няма да успее, смята заместник-ръководителят на Съвета за сигурност.

Медведев уточнява: Нашият враг се е окопал... по целия свят

Медведев уточнява: Нашият враг се е окопал... по целия свят

Европа, Северна Америка, Япония, Австралия, Нова Зеландия

"Днес западните страни отново призовават страната ни да бъде раздробена до нула. Е, нека крещящите с устата си да се изчервят, преди да са се изсрали в панталоните си", заключава Медведев на страниците на "Российская газета".

Невъзможно е да се потъпче Русия, а заедно с нея и руският свят, да се раздели или подчини на чужда воля. Блудните ръце на англосаксонците и други страни, "заклели се в мрака", бяха къси дори в най-трудните за нас времена. Няма да могат да го направят и сега, посочи Медведев.