Предприятията от руския военнопромишлен комплекс невинаги разполагат с достатъчно работна ръка, за да изпълнят получените поръчки в областта на отбраната.

Това призна заместник-председателят на руския Съвет за сигурност и заместник-председател на Военнопромишлената комисия Дмитрий Медведев. Той каза това на заседание на програмната комисия на партия "Единна Русия", в която заема поста председател.

"Редовно провеждам такива срещи в различни отбранителни предприятия. Да, те са получили големи поръчки и далеч не винаги разполагат с необходимия персонал за изпълнението на тези поръчки", каза Медведев, като отбеляза многократното увеличение на броя на поръчките в областта на отбраната заради военната операция в Украйна, цитиран от РИА "Новости'.

Той предложи да се обсъди търсенето на кадри за предприятията от отбранителната промишленост и подготовката на специалисти на базата на средните технически учебни заведения.

"Много търсени специалности сега се подготвят на базата на тези институции и ние трябва да участваме по-активно в това", заключи Медведев.

След началото на военната операция в Украйна Русия увеличи многократно производството на военна продукция, по-специално на танкове, ракети, безпилотни самолети, системи за противовъздушна отбрана и други ракетни системи. Директорът на "Ростех" Сергей Чемезов заяви още през февруари, че предприятията на държавната корпорация са увеличили производството на някои военни продукти повече от 50 пъти.

Русия удари с ракети Лвов
Обновена

Русия удари с ракети Лвов

Най-малко четирима души са загинали

Руският президент Владимир Путин, който говори на пленарната сесия на СПИОФ-2023 в средата на юни, заяви, че предприятията от руската отбранителна промишленост вече работят на две или три смени, производството на въоръжение се е увеличило 2,7 пъти, а на най-търсените - десет пъти. Според него това показва, че "разполагаме с много голям запас от сигурност".