В Русия са взели под внимание изявлението на президента Барак Обама за корекция в подхода на САЩ към проблема с противоракетната отбрана и смятат, че двете страни разполагат с добри възможности за съвместна работа по този въпрос.

Това заяви руският президент Дмитрий Медведев, цитиран от gazeta.ru

„Направеното днес изявление във Вашингтон показва, че за такава работа се създават подходящи условия," отбеляза Медведев.

„Разбира се предстои да бъдат проведени предметни консултации между експертите и нашата страна е готова за тях. Във всеки случай, по време на насрочената за 23 септември в Ню Йорк среща с президента Обама ще имаме добра възможност да обменим мнения по всички аспекти на стратегическата стабилност, включително ПРО," уверен е руският президент.

"Разчитам, че ще стигнем до това да поръчаме на съответните ведомства на нашите две страни да активизират взаимодействието, в това число с привличането на европейските и други заинтересовани страни. Заедно ще разработим ефективни мерки по отношение рисковете на ракетното разпространение. Мерки, които ще позволят да се отчитат интересите на всички страни и да се осигури еднаква безопасност на всички страни от европейското пространство", заяви Медведев.

„Ценим отговорния подход на президента на САЩ към реализацията на нашите договорености. Готов съм за продължаване на диалога," подчерта Медведев.