Русия не може да прекрати доставките на газ през Украйна, тъй като се грижи за интересите на европейските и украинските потребители. Това заяви руският министър-председател Дмитрий Медведев в телевизионно интервю, съобщава TACC.

По негови думи Русия трябва да мисли за европейските потребители и за украинските си колеги.

Запитан дали Руската федерация може да забрани на европейските партньори да връщат газ обратно в Украйна, Медведев обясни, че това е "доста трудно от гледна точка на технологичния контрол". Той припомни и факта, че украинското правителство въвежда активно европейското законодателство в газовия сектор, което по негови думи напълно устройва Москва.

"Готови сме да работим според европейското законодателство, но трябва да постигнем съгласие по всички основни точки. И тогава можем да възобновим сътрудничеството, включително доставките си на газ на украинска територия", заяви руският премиер, допълвайки, че това ще бъде от полза за украинските граждани. Медведев посочи и че Украйна може да получава руски газ директно на по-ниска цена. За целта обаче било необходимо да се намери взаимно изгодно решение по въпроса за транзита.

Путин: Условията на Украйна за транзита на газ не са приемливи за Русия

Путин: Условията на Украйна за транзита на газ не са приемливи за Русия

Русия иначе била готова да запази транзита през Украйна

Той бе категоричен, че трябва да се стигне до някакъв вариант, независимо дали Киев го иска или не. Медведев посочи, че Украйна получава руски газ, но "много по-скъпо, отколкото би могла да получава (при директни доставки)". За целта обаче двете страни трябвало да се договорят.

Руският премиер заяви, че Украйна трябва да изпълни международните си задължения, без значение кой е на власт в Киев. Според Медведев това се отнася изцяло за връщането на дълга към Русия в размер на 3 млрд. долара.

Запитан дали трябва да се сключват дългосрочни споразумения с Украйна - например относно газовите доставки, ако властта в Киев често се променя, Медведев поясни, че въпросът не е кой е начело на страната, а да се спазват международните задължения. Изхождаме от позицията, че тези задължения трябва да бъдат спазени и от бъдещите лидери на държавата, посочи той.

Путин увери, че "Северен поток 2" не означава спиране на транзита през Украйна

Путин увери, че "Северен поток 2" не означава спиране на транзита през Украйна

"Северен поток 2" бил икономически целесъобразен