Работата по строителството на газопровода "Северен поток 2" е близо до завършване, като въвеждането му в експлоатация не означава отказ от транзита на газ през Украйна. Това обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от руските медии.

Както е подчертал руският държавен глава на среща с представители на германския бизнес, ставало въпрос за икономическа целесъобразност, а не за политически "маньовър".

"Нафтогаз" вижда "Северен поток 2" като "удушвач" на икономиката на Украйна

"Нафтогаз" вижда "Северен поток 2" като "удушвач" на икономиката на Украйна

Щял и да застраши стабилността на доставките на газ в Европа

"Работата по полагането на газопровода "Северен поток 2" е близо до приключване, като въвеждането му в експлоатация ще удвои обема на възможните доставки на руски газ по балтийския маршрут", изтъкна Путин.

По думите му "Северен поток 2" щял да бъде принос за задоволяване на търсенето в Германия и други страни.

"Искам да подчертая: това е чисто търговски проект, правителството фактически не участва в него. И за да няма тълкувания, вече много пъти говорих за това, искам да го кажа отново: това изобщо не означава, че Русия възнамерява да спре транзита през територията на Украйна", увери той.

САЩ планира блокиране на "Северен поток-2" и през военния бюджет

САЩ планира блокиране на "Северен поток-2" и през военния бюджет

Щатите са категорично против новия газопровод от Русия в Европа

Ситуацията с газопровода по-рано беше коментирана и от американския президент Доналд Тръмп, който отбеляза, че САЩ все още не са взели решение за налагане на санкции за "Северен поток 2".

Путин коментира и преговорите за транзит на газ през Украйна, като изтъкна, че изказваните позиции и от двете страни са взискателни и трудни за изпълнение.

"Сега, както знаете, водим преговори с нашите украински партньори, те се провеждат във Виена, както виждам, има взискателни позиции и от двете страни, честно казано, доста трудни за реализиране", изтъкна руският държавен глава.

Както отбеляза Путин, той очаква преговарящите, "а това са на първо място стопанските субекти и от двете страни да намерят приемливи решения за тях".

Путин предупреди за риск от спиране на транзита на газ през Украйна към Европа

Путин предупреди за риск от спиране на транзита на газ през Украйна към Европа

Русия е готова да намали цената за директните доставки на газ за Украйна с до 25%