Руският президент Владимир Путин заяви, че има рискове транзитът на руски газ през Украйна към Европа да бъде прекъснат, съобщава "Ройтерс".

Настоящата сделка за транзит на газ между Русия и Украйна изтича в края на тази година и Москва заяви, че може да обмисли прекратяването на краткосрочна сделка с Киев, тъй като има нужда от време за завършване на строителни тръбопроводи, заобикалящи Украйна, за да продължи износа на газ за Европа, най-големият му пазар за износ на газ.

Путин и Меркел обсъдиха транзита на газа през Украйна

Путин и Меркел обсъдиха транзита на газа през Украйна

Русия и Германия обсъждат позиции за Киев

Русия е готова да намали цената за директните доставки на газ за Украйна с до 25 процента, заяви Путин на пресконференция в бразилската столица, съобщава "Спутник".

"Ние им казахме, че дори и да ги доставим директно, можем да си позволим намаление на цената с 20 процента, дори 25 процента". Путин добави, че Русия отдавна е отворена да работи с Украйна по транзита на газ и доставките, които биха били по-евтини от тези на доставките на "обратен поток".

"Готови сме да работим с Украйна по нашия транзит на газ към Украйна и по директните доставки за Украйна на цени, които биха били по-ниски от това, което плаща за руски газ, изпратен обратно от Европа", подчертава Путин.

Относно рискът от нарушаване на транзита на газ през Украйна към Европа, той добави, че исковете, отправени срещу руския "Газпром" от украинския държавен енергиен гигант "Нафтогаз", само влошават ситуацията.

Зеленски, Пери и американски бизнес с 50-годишен договор за украински газ и нефт

Зеленски, Пери и американски бизнес с 50-годишен договор за украински газ и нефт

"Газът на свободата" лобира по света и бившия съветски блок за да измести Русия