Американският конгрес смята да включи санкциите срещу руския газопровод "Северен поток-2" в проектозакон за бюджетните кредити на националната отбрана за 2020 г. За това съобщи в събота изданието Defense News, позовавайки се на председателя на комитета на сената на САЩ по международни въпроси Джим Риш.

"Причината за такава стъпка е в това, че намаляват възможностите. Голяма част от газопровода "Северен поток - 2" вече е построена", цитира изданието Риш. 

Украйна поиска от Естония да възпрепятства строителството на "Северен поток 2"

Украйна поиска от Естония да възпрепятства строителството на "Северен поток 2"

Газопроводът щял да има отрицателни последици за енергийната сигурност на Европа

Според сенатора, санкцията струва скъпо на строителните компании, които участват в съоръжението на газопровода и ги заставя да прекратят дейността си. Риш изрази увереност за това, че тази стъпка принуждава Русия да иска алтернативни способи за реализация на проекта.

Изданието отбелязва, че промените в закона за националната отбрана още не са публикувани. По думите на Риш, те ще са подобни на акта "За защита на енергийната безопасност на Европа", която се подготвя от комитета на Сената по международни отношения през това лято.

Сенаторът също съобщи, че включването на решения за санкции в законопроекта се отразяват на общото поведение на ситуацията с руския газопровод на двете камари на Конгреса, администрацията на президента на САЩ и банковите комитети. 

"Алтернатива за Германия" зове "Северен поток 2" да бъде защитен от санкциите на САЩ

"Алтернатива за Германия" зове "Северен поток 2" да бъде защитен от санкциите на САЩ

Проектът бил "незаменим елемент на енергийните доставки в Германия"

САЩ са категорично против новия газопровод от Русия в Европа. Мнозина руски и западни експерти посочват, че САЩ се опитват да "прокарат" доставките на втечнен природен газ на европейския пазар, който е много по-скъп от руския газопровод.

В края на октомври заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан по време на изслушване в Сенатската комисия по външни отношения относно кандидатурата на САЩ за поста на американски посланик в Русия заяви, че едностранните действия на Вашингтон по газопровода няма да спрат строителството. 

Полша наложи тежка глоба на френската компания Engie заради "Северен поток 2"

Полша наложи тежка глоба на френската компания Engie заради "Северен поток 2"

В размер на 172 млн. злоти (около 44,7 млн. долара)