Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия и съюзник на президента Владимир Путин, Дмитрий Медведев поздрави своите съгжрадани за Деня на Русия с анимирана картичка, която показва разгъната карта на Руската федерация, чиято границите постепенно се изпълват с цветовете на развяващото се руско знаме. Трикольорът започва да оцветява територията на Русия от Курилските острови на изток и постепенно достига до западните граници.

Цветовете на руското знаме на картата, публикувана от Медведев, оцветяват и територията на съвременна Украйна - не само нейните източни региони (Суми, Харков, Полтава), но и Киев и западните региони (Лвов, Ивано-Франковск, Тернопол и други региони).

В публикациите си Медведев често посочва загубата на държавност на Украйна и я нарича "бивша Украйна" или "държава 404" - често срещана грешка при зареждане на интернет сайтове, когато конкретна страница се изтрива и не може да се зареди.

Провакативни демонстрации от този вид не са нищо ново за Медведев, който по-рано през март изнесе реч пред младежки форум в черноморския град Сочи, където говореше пред гигантска карта на Украйна, изобразяваща много по-малка от международно признатата й територия и без излаз на море. 

Картата изобразява сценарий, при който Русия напълно контролира нейната източна и южна част, заедно с черноморското ѝ крайбрежие.

"Един от бившите лидери на Украйна каза в някакъв момент, че Украйна не е Русия. Тази концепция трябва да изчезне завинаги. Украйна определено е Русия. Историческите части на страната трябва да се върнат у дома" заяви през март Медведев.

Путин призова руснаците да бъдат горди и патриоти в трудното време за Русия

Путин призова руснаците да бъдат горди и патриоти в трудното време за Русия

Медведев: Киев е нашата пряка цел