Обикновените украинци не искат да бъдат хвърлени в "адската мелница" заради амбициите на Съединените щати и по-специално на настоящия президент Джо Байдън, те са ужасени. Така заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев коментира пред ТАСС политиката на САЩ спрямо Киев в предизборния период.

"Никой не иска да бъде хвърлен в адска месомелачка, защото един старец, който си е загубил ума, си играе на войници и е готов лесно  да пожертва хиляди животи", подчерта Медведев. Никой не иска да бъде пешка в нечия игра или гориво в нечий огън, а това е предназначено за обикновените граждани на Украйна", отбеляза заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация. Хората са ужасени", добави той.

Медведев: Русия е много по-добре подготвена за конфликта, отколкото преди 20 години

Медведев: Русия е много по-добре подготвена за конфликта, отколкото преди 20 години

Невъзможно е да се отговори точно на въпроса дали е било необходимо да се започне войната по-рано, според него

Припомняме, че това не е първото остро негово изявление относно войната. 

Невъзможно е да се отговори точно на въпроса дали е било необходимо да се започне специална военна операция (СВО) по-рано, но трябва да се признае, че днес Русия е много по-добре подготвена за такъв конфликт, отколкото преди 20 години. Това заяви по-рано пресз юли Медведев. 

Русия търпяла дълго време, надявайки се, че си има работа все пак с противници, които уважават правото на собствената си позиция и се стремят да намерят компромис по спорните въпроси.

Нещо повече, тя направи това "дори като наблюдаваше яростната русофобска политика на Киев, разполагането на военна инфраструктура на НАТО в непосредствена близост до нашите граници, унижението и потисничеството на нашите сънародници в Балтика, въвеждането на санкции, антикримски и анти - Донбаска истерия. Не се получи, трябваше да преминем към пряк военен отговор в рамките на Северния военен окръг", заключи Медведев.

Той също така отбеляза, че "разумните държави и техните лидери не могат да искат война".

Медведев: САЩ са на крачка да загубят Студената война

Медведев: САЩ са на крачка да загубят Студената война

Той предупреди, че конфискуването на руски активи може да се разглежда като причина за обявяване на война

Медведев многократно е предупреждавал САЩ и техните съюзници, че тяхното въоръжаване на Киев може да доведе до "ядрен апокалипсис".

По-рано през юли председателят на комисията по международни въпроси към Държавната дума на Русия Леонид Слуцки заяви, че президентът на САЩ "всъщност е допринесъл за разпалването на кървавия украински конфликт".

"В качеството си на вицепрезидент в администрацията на Барак Обама той положи много усилия за създаването и развитието на антируския проект в Украйна, твърдеше Слуцки в публикация в Телеграм. Е, след като дойде на власт, той всъщност допринесе за отприщването на кървавия украински конфликт, провокирайки най-голямата криза в областта на сигурността в света", продължава той.

Слуцки допълни, че Байдън ще остане в историята като "главен спонсор на терористичния режим на киевската хунта".