Присъединяването на Украйна към НАТО може да доведе до трета световна война, ако впоследствие се опита да посегне на Крим. Това заяви в интервю за "Аргументи и факти" заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев.

"За нас Крим е част от Русия. Това е завинаги. Всеки опит за посегателство върху Крим е обявяване на война на страната ни. Ако страна, която е част от НАТО, направи това, това е конфликт с целия Североатлантически алианс. Трета световна война. Тотална катастрофа", каза Медведев.

Според него Украйна в НАТО е по-опасен за Русия от Швеция и Финландия.

Медведев чува Европа като блед беквокал на САЩ

Медведев чува Европа като блед беквокал на САЩ

Настоящите евролидери били неспособни да поемат отговорност

Медведев добави, че Русия не е против влизането на Швеция и Финландия в НАТО, но ще трябва да укрепи границите си.

"Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО не ни заплашва с нищо особено ново. Тези страни преди това имаха отношения с Русия, които могат да се нарекат доста уважителни и взаимно доброжелателни. Въпреки миналото ни, сега нямаме и не се очаква да имаме териториални спорове с тези държави и дори причини за тях.", каза Медведев.

Медведев подчерта, че в този случай Русия ще бъде готова за ответни стъпки.

"В случай на такова разширяване на НАТО, дължината на сухопътните му граници с Русия ще се удвои повече от два пъти. Ще трябва да укрепим тези граници. Неядреният статут на Балтийско море ще стане нещо от миналото, а Групирането на сухопътните войски и флота в северните направления ще бъде сериозно увеличено", каза той.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация смята, че "никой не е доволен от това", включително "гражданите на двете страни кандидатки за НАТО.

Ердоган иска Швеция да свали ембаргото върху турските военни продукти

Ердоган иска Швеция да свали ембаргото върху турските военни продукти

В разговор с шведския министър-председател Магдалена Андершон

"Не най-добрата перспектива е да имате нашите "Искандери", хиперзвукови ракети, военни кораби с ядрени оръжия на прага на собствения си дом. Малко хора са доволни, че данъците, които се плащат сега, ще отидат не за разкрасяване и хуманитарни програми, а за отбранителни цели по силата на под егидата на НАТО. Това е бездънна бездна. Освен това, както показва опитът от много десетилетия, ескалацията на напрежението в отношенията с Русия е безсмислен и скъп бизнес", каза Медведев.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация се съмнява, че бъдещето на Украйна е свързано с Европейския съюз (ЕС).

"Сигурен съм, че украинският народ ще преодолее тези изпитания. Те ще изберат за себе си по-добро бъдеще, силни лидери, справедливи закони и успешен икономически модел. Изобщо не съм сигурен, че този модел ще бъде свързан с ЕС. ", каза Медведев.

Той отбеляза, че "шансовете на Украйна да се присъедини там, въпреки статута на "кандидат", са илюзорни".

"Циничните европейци директно говорят за това, гледайки в очите на украинските лидери, широко отворени от изненада и психостимуланти", отбеляза заместник-председателят на Съвета за сигурност.

ЕП даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за ЕС

ЕП даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за ЕС

Европарламентът прие резолюция с 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се"

Той също така изрази увереност, че няма да е възможно да се "забрани" руската култура в Украйна и че "времето ще постави много на нейно място".