Съединените щати скоро могат да бъдат подложени на атака като тази от 11 септември 2001 г., но с ядрени оръжия. За това предупреди председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев само ден преди годишнината от терористичните атаки.

Медведев - съюзник на руския президент Владимир Путин и основен пропагандист на Кремъл, отправи редица враждебни коментари към САЩ през последната година и половина, тъй като страната предостави значителна помощ на Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия. В изявленията си той често намеква за Трета световна война и за атаки с ядрени оръжия в отговор на това, че САЩ продължават да се противопоставят на руските интереси.

Вчера в публикация в "Телеграм", която определи като "няколко думи в навечерието на 9/11", Медведев осмя САЩ за "арогантността и отвратителния нарцисизъм" сред западните страни и тяхната "всеобща арогантност по всеки въпрос".

Медведев пак заплашва с Трета световна война

Медведев пак заплашва с Трета световна война

След първия ден на срещата на НАТО във Вилнюс

Той направи и зловеща прогноза, че САЩ ще претърпят "поредна атака в стила на 11/09/2001, но с ядрени или биологични оръжия", без да заявява директно, че Русия ще стои зад подобно нападение.

"Или още по-лошо: някой от лидерите на ядрените държави ще изпусне нервите си и ще вземе емоционално решение да използва оръжия за масово унищожение. Особено след като ядреният клуб непрекъснато расте и значителна част от него не е обвързана с никакви задължения", изтъква Медведев.

"И тогава ще е това. Край на играта. Ще трябва само да се съберат пари за нов паметник на Кота нула. В най-добрия случай", допълва той.

Превод на обширната публикация беше споделен в социалата мрежа X от Антон Геращенко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна.

Миналия месец Медведев отново заяви, че САЩ и други западни нации тласкат света към Трета световна война.

Медведев загатна за употреба на ядрено оръжие при успех на украинската контраофанзива

Медведев загатна за употреба на ядрено оръжие при успех на украинската контраофанзива

Руските войници се грижат да не се запали глобален ядрен пожар