Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност, отправи остри заплахи към западните страни в своя телеграм канал след обстрела на руски градове с американски оръжия. Той предупреди, че цялата военна техника и специалисти на тези страни ще бъдат унищожени, ако атаките срещу руска територия продължат.

Медведев заяви, че НАТО участва директно във войната срещу Русия, което според него може да се превърне в повод за война (casus belli). Той предупреди, че Русия ще отговори с такава разрушителна сила, че Алиансът няма да устои.

"Русия изхожда от факта, че всички използвани далекобойни оръжия от Украйна вече се контролират директно от военнослужещи от страните от НАТО - пише още Медведев. - Това изобщо не е "военна помощ", а участие във война срещу нас. И подобни техни действия могат да се превърнат в casus belli."

Освен това Медведев отбеляза, че сегашният конфликт със Запада се развива по възможно най-лошия сценарий, с постоянна ескалация на мощта на използваните натовски оръжия. Той не изключи преминаването на конфликта в последния му стадий, включително използването на тактически ядрени оръжия.

Шолц към Путин: Ще защитаваме всяка педя от територията на НАТО

Шолц към Путин: Ще защитаваме всяка педя от територията на НАТО

НАТО укрепва източната си граница заради Русия, заяви Шолц

"И колкото и да дрънкат пенсионерите от НАТО, че Русия никога няма да използва нестратегически ядрени оръжия срещу Украйна и още повече в отделни страни от НАТО, животът е много по-страшен от техните лекомислени разсъждения - посочва още Медведев. - Преди няколко години те настояхава, че Русия няма да посмее да влезе в открит военен конфликт с бандеровския режим, за да не се скара със Запада. Изчисленията се оказаха погрешни. Води се война.

Използването на тактически ядрени оръжия също може да бъде погрешно изчислено. Въпреки че това би било фатална грешка. В крайна сметка, както правилно отбеляза президентът на Русия, европейските страни имат много висока гъстота на населението. И за онези вражески страни, чиито земи са по-далеч от зоната на покритие на тактическите ядрени оръжия, най-накрая има стратегически потенциал," завършва Медведев.

В отговор на Столтенберг Путин заплаши малките страни в НАТО

В отговор на Столтенберг Путин заплаши малките страни в НАТО

Той също припомни, че високоточни оръжия с голям обсег не могат да се използват без средства за космическо разузнаване