НАТО укрепва източната си граница с цел да възпре Русия, заяви германският канцлер Олаф Шолц в неделя. Според него Алиансът трябва да покаже на Москва, че е готов да се защити, ако е необходимо, предава Ройтерс.

Шолц говори на Икономическия форум за Източна Германия, където присъства и литовската премиерка Ингрида Шимоните. Той подчерта, че Германия играе водеща роля в присъствието на НАТО в балтийските държави на границата с Русия вече почти десетилетие.

"И тъй като заплахата от Русия ще продължи, ние и други съюзници решихме миналата година да разположим допълнителни единици в балтийските държави и в бъдеще да разположим цяла бригада там постоянно," каза Шолц. "Тази промяна в политиката за сигурност е необходима, за да покажем на Русия: Ние сме подготвени да защитим всяка педя от територията на НАТО срещу атаки."

Канцлерът добави, че дипломацията ще бъде успешна само от позиция на силата и че е абсолютно жизненоважно балтийските държави да могат напълно да разчитат на съюзниците от НАТО в случай на руска атака.

"Това е послание за нас, но е и послание към Русия. Защото надеждността на това обещание също е част от изчисленията на Русия," добави Шолц.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин предупреди страните от НАТО да не позволяват на Украйна да използва техните оръжия срещу Русия, след като няколко западни съюзници премахнаха ограниченията върху използването на оръжия, дарени на Киев. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли предупрежденията, като заяви, че Алиансът ги е чувал много пъти преди и че самозащитата не е ескалация.

Чехия иска НАТО да изпрати послание до Путин, че сметките му ще излязат криви

Чехия иска НАТО да изпрати послание до Путин, че сметките му ще излязат криви

Прага ще търси повече принос за инициативата за доставки на боеприпаси за Украйна